Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Plenković konačno otkrio sve o izborima: ‘Održat će se prije izbora za europski parlament’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Premijer Andrej Plenković konačno je otkrio ono o čemu dugo nije želio precizno govoriti, a riječ je o parlamentarnim izborima. Nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a stao je pred novinare i javnosti objavio: “Izbori će biti prije izbora za europski parlament, izvještajni sabor HDZ-a bit će 17. ožujka”, rekao je uvodno premijer.

Rekao je da će nositi listu u prvoj jedinici, Jandroković u 2. , Stričak u 3., Anušić u 4., Piletić u 5., Božinović u 6., Medved u 7., Butković u 8., Malenica u 9., Bačić u 10. U 11. će listu nositi Zvonko Milas.

“Važno je da podsjetimo na nekoliko bitnih postignuća i planiranih aktivnosti, u Saboru raspravljamo zakon o zaštićenim najmoprimcima, niz zakona koji su u domeni ministarstva kulture, u srijedu pet zakona iz domene ministra pravosuđa. Svi koalicijski partneri su upoznati s ovim odlukama. Sabor će biti raspušten najkasnije 22. ožujka, sam datum izbora će odrediti predsjednik. Kampanja će krenuti kada kreće, mi smo u kampanji osam godina”, rekao je premijer.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Plenković otkrio na koje partnere računa

“Očuvali smo radna mjesta u privatnom sektoru, 130 tisuća kompanija i obrta je ostalo na nogama, nikad veće plaće za policiju, vojsku, obavještajni sustav, čvrsto usidreni u europske vrijednosti. Zatim su krenula pitanja novinara i novi detalji.

Hoće li na listama biti partneri HSLS, Petir…?

“Idemo s konceptom točkaste koalicije, s onima koji su pokazali suradnju, HDZ-ov potencijal je takav da vjerujemo da ćemo ostvariti najbolji rezultat na izborima, a do 76 glasova vjerujemo da će nam pomoći dosadašnji partneri. Svejedno nam je koju će nedjelju biti izbori, naša legitimacija su naša postignuća”.

Koliko mandata očekuje?
“Zadnji rezultat je bio najbolji rezultat HDZ-a u ovom sustavu,osvojili smo 63 mandata u Hrvatskoj, tri izvan. Ambicija je da ponovimo rezultat, idemo po povjerenje građana”.

Koje su desne opcije potencijali partner nakon izbora?

“Naši su partneri oni koji su sada s nama, koji dijele naše vrijednosti, oni koji nas vrijeđaju nisu naši partneri. Zaključite sami. HDZ je stranka desnog centra, idemo po još jedno povjerenje”, rekao je premijer.
Oporba je 23. ožujka najavila prosvjede, je li to politička poruka?

“Mi gledamo na hrvatske građane, gospodarstvo, interes građana, političkim protivnicima čiji se narativ sastoji od ‘korumpiranih izdajnika, na njih se ne obaziremo”.

Nezadovoljstvo navijačkih skupina, hoće li se negativno reflektirati na HDZ?

“Mislim da ne, Vlada se ne miješa u suđenje ili VAR sobe, ne bavimo se tko je sudio, dao gol. Obrnuto, naša politika prema hrvatskom sportu je politika podrške, za razliku od 2016. danas proračun koji dajemo za sport je 112 milijuna eura. O našoj otvorenosti prema sportu govore organizacije velikih manifestacija. Kada su došli rukometaši da sudjelujemo u njihovom natjecanju, financirat ćemo rukomet, rekli smo da ćemo podržati ragbi, karatiste, hrvače, naša je politika podrške, a savezi su ti i sudačke organizacije moraju voditi računa o tome”.

Uvijek je dobro imati neko iznenađenje, mi smo u proljeće u boljoj formi nego u zimi, poručio je premijer na kraju vezano za to kako je najednom odlučio progovoriti o izborima.

DP jasno o najnovijoj aferi: ‘Tretiraju ljude kao bankomat, vrijeme je da ode korumpirana Plenkovićeva Vlada’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.