Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PLENKOVIĆ IMA LIJEPE VIJESTI! Sretan je i ponosan: Sada će zašutjeti svi kritičari

Autor: Dnevno.hr

U tijeku je nova sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je premijer najavio dobre vijesti oko obnove, ali i rasta BDP-a.

Na dnevnom su redu izmjene dviju odluka o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa.

Sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon zagrebačkog i sisačkog potresa ukupno iznose 1,003 milijardu eura, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da će sva biti iskorištena.


Sjednicu je otvorio premijer.

Govorio je o tome koliko se novaca ‘utrošilo’ u obnovu od potresa od onoga što se dobilo.

“Mi smo u dogovoru s predsjednicom Europske komisije zbog dobro argumentiranih činjenica produljili  rok s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023. tako da kraj vremenskog roka u potpunosti koincidira za oba dva potresa. Mi smo s obzirom na okolnosti radili da se učini sve što se može napraviti u pogledu aktivnosti resora i županija u kojima se potres dogodio i da se sredstva u potpunosti iskoriste. To će se dogoditi”, najavio je.

Raste BDP

Zatim se pohvalio nedavnom objavom Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a.

“Podatak Zavoda koji je malo prije objavljen je procjena rasta BDP-a za prvi kvartal, nastavljen je rast 2.8 posto u odnosu na 2022. Čini se da ćemo imati i rast kakav nismo predvidjeli”, rekao je u uvodu premijer.

Čestitao je još jednom Dan Hrvatske vojske. Premijer je rekao i kako izraelski ministar vanjskih poslova danas boravi u Hrvatskoj te najavio da će se na sjednici, između ostalog, govoriti o amandmanima na proračun.
Riječ je preuzeo ministar Branko Bačić, inače novi šef obnove od potresa.

Sjednica se nastavila do zatvorenog dijela.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.