screenshot

Plenković i Merkel o prioritetima predsjedanja EU-om, reaktivaciji gospodarstva i turizmu

Autor: Dnevno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je video sastanak sa saveznom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel. Tijekom sastanka premijer Plenković i kancelarka Merkel razgovarali su o glavnim temama EU za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a pred preuzimanje predsjedanja od strane Njemačke 1.srpnja.

Predsjednik Vlade Plenković je najavio hrvatske planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsjedanja. Kancelarka Merkel čestitala je Hrvatskoj i predsjedniku Vlade Plenkoviću na uspješnom prvom predsjedanju Vijećem EU-a, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19.

U tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobivaju na važnosti. Naglašena je i zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obje zemlje, koja omogućava reaktivaciju gospodarstva i turizma te postupni oporavak zrakoplovnog prometa, a što bi sve zajedno trebalo rezultirati povećanjem
broja turističkih posjeta ovog ljeta i bržem oporavku gospodarstva.

Plenković i Merkel razgovarali su o predstojećem sastanku Europskog vijeća 19. lipnja o proračunu EU za naredno sedmogodišnje razdoblje i Planu oporavka EU, koji za Hrvatsku
predviđa pomoć od preko 10 milijardi eura, kao i hrvatskim naporima za ulazak u ERM II i europodručje te schengenski prostor.

HLADAN TUŠ IZ EUROPE: Plenkoviću stigle žestoke kritike! Hrvatska podbacila




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.