Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PLENKOVIĆ I HDZ PONOVO PRVI IZBOR GRAĐANA: U jeku krize zbog korone, porasla potpora vladajućima

Autor: Dnevno

Hrvatska je suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata, a borba protiv koronavirusa i saniranje potresa u Zagrebu trenutačni su fokus Vlade.

Dnevnik Nove TV danas je donio svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. Prema istraživanju koje je provela agencija IPSOS, premijer Plenković ima za sada povjerenje građana, ali i njegov HDZ se vratio na prvo mjesto.

HDZ je ponovno prvi izbor birača i imaju potporu od 25,2 posto, a iza te su stranke unutarstranački izbori i pobjeda Andreja Plenkovića. SDP je na potpori od 23,7 posto, a Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježi rast i dobio bi 12,5 posto potpore.

FOTO: Nova TV

MOST ima potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od 3 posto. HSU je na 2,9 posto, a PAMETNO na 2,3 posto. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto. Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih sa 6,8 posto.

Vladi raste potpora

Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu. Iako većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada, a raste broj onih koji je podupiru i prije potresa koji je pogodio Zagreb takvih je bilo 37 posto. Ne zna njih 12 posto.

Prije potresa i dalje je većina građana bila pesimistična, ali i taj broj počeo je padati i zaustavljen je na 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto.

Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar, a o njemu pozitivan dojam ima 58 posto građana, dok negativan ima njih 32 posto.

Andrej Plenković pak bilježi veliki porast popularnosti, ali prije potresa. Trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto. Miroslav Škoro može računati na 52 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 37 posto onih kojih o novom lideru desnice misli negativno.

Božo Petrov među 42 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 39 posto misli negativno. Šef SDP-a Davor Bernardić je baš kao i većina političara malo popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana, a negativno njih 48 posto.

Milan Bandić odavno je u silaznoj putanji i trenutačno o njemu ima pozitivan dojam 24 posto građana, a njih 68 posto negativan.

Zoran Milanović je na početku mandata, a njegov rad odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna.

Ured predsjednika Republike Hrvatske i s novim stanarom je i dalje najbolje ocijenjena institucija sa školskom ocjenom 3,1, Vlada također dobiva trojku ili 2,6 i na kraju Hrvatski sabor koji je dobio dvojku ili 1,9.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.