fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ I EUROPSKI MOĆNICI DOLAZE U TIRANU! Vučić se ipak predomislio, procurio i nacrt deklaracije

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u posjetu Republici Albaniji i sudjelovati na sastanku na vrhu EU – zapadni Balkan u utorak u Tirani.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u.

Glavne teme rasprave bit će zajedničko hvatanje ukoštac s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu; intenziviranje političkog angažmana i angažmana u pogledu politika; jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na inozemno upletanje te suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.


Procurio je nacrt deklaracije

Nacrt deklaracije Samita Europska unija – Zapadni Balkan, koji će trajati dva dana, ističe da “zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti”, a u posebnom dijelu bavi se posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Pored najviših dužnosnika EU na ovom skupu sudjelovat će i lideri 27 zemalja članica, kao i regije.

U Tiranu stižu i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz kao i premijeri Belgije i Nizozemske.

U nacrtu dokumenta, u koji je imao uvid prištinski portal Koha.net, ističe se da eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine ugrožava europski i globalni mir i sigurnost i podvlači važnost strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana.

“Zajednička vizija za budućnost uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrijednosti. Dok produbljujemo našu suradnju s partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i da djeluju u skladu s tim, uključujući mjere koje ograničavaju EU”, navedeno je u dokumentu čiji sadržaj prenosi Klix.

U nacrtu deklaracije samita čestita se “onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i ohrabruju se oni koji to nisu učinili da slijede njihov primjer”.
U dokumentu Europska unija “ponovo potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima za članstvo u Europskoj uniji Zapadnog Balkana“ i poziva na “ubrzanje procesa članstva, što je u zajedničkom interesu, zasnovano na reformama povjerenih partnerima, fer i rigoroznim uvjetovanjem i principom zasluga”.

EU pozdravlja napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile na svom putu ka EU od samita EU-Zapadni Balkan, organiziranog u Brdu kod Kranja u listopadu 2021. godine, a naročito održavanje prvih međuvladinih odvojenih konferencija Albanije i Sjeverne Makedonije.

U trećoj točki dokumenta fokus je na demokratizaciji zemalja regije, koje se pozivaju da “podržavaju osnovne europske vrijednosti i principe, u skladu s međunarodnim pravom”.
“EU pozdravlja i obnovljenu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primatu demokracije, osnovnim pravima i vrijednostima i vladavini prava, uključujući podjelu vlasti, i ističe potrebu kontinuiranih napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanja podrške dobroj upravi, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i pravima pripadnika manjina”, piše u dokumentu.

EU podsjeća na važnost nastavka reformi, kako za dobrobit građana, tako i kao osnova za kontinuiranu podršku EU, posebno u oblasti vladavine prava, i oblastima koje se odnose na nezavisnost i funkcioniranje pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U Tirani će danas, na dan početka samita, biti održani i protesti oporbe, a očekuje se da će oko 1.500 policajaca i drugih snaga sigurnosti biti na terenu kako bi osigurali sigurnost sudionika samita.

Dolazi i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također dolazi u Tiranu, bit će na potpisivanju roaming deklaracije između mobilnih operatera Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana, a održat će i niz bilateralnih susreta s dužnosnicima zemalja sudionica.

Vučić se na kraju ipak predomislio i odlazi u Tiranu, nakon što je ranije rekao da od njegova odlaska ne bi bilo nikakve koristi, već samo šteta.

Naime, srbijanski predsjednik prošlog tjedna je najavio da neće sudjelovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana u Tirani, ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji. Istodobno je oštro kritizirao mlaku reakciju EU-a na to.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.