Foto: Vlada

Plenković i Čović pripremaju novi megaprojekt: Ključnu ulogu igrat će Hrvati u BiH

Autor: I.G.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Bosni i Hercegovini s predsjednicom Europske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.

Uoči izrade novog izvješća Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona, a s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu.

Foto: Vlada RH/Ilustracija

Zajednički projekt

Dragan Čović izvijestio je o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se ponovno dogodilo i na Općim izborima 2022. godine. Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose među tri naroda.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH. Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana.

U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH. Plenković i Čović razgovarali su i o pripremama za 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će se održati od 16.-20. travnja i na kojem je Hrvatska i ove godine zemlja partner.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.