Foto: Damir Krajac / CROPIX

Plenković Hrvatskoj obećava svijetlu budućnost: ‘Do 2028. bit ćemo na 82 posto razvijenosti EU’

Autor: B. D.

Premijer Andrej Plenković danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o statusu vlade i o budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji. Izjavio je da je parlamentarna većina stabilna i da funkcionira odlično. Premijer je rekao da se nakon izbora za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja treba orijentirati na “teško poražene oporbene stranke i njihova međusobna previranja”.

Plenković je istaknuo da u oporbi vladaju nesuglasice. „Prvo smo imali bizarnu kampanju u kojoj je Milanović teško kršio Ustav, SDP i druge stranke koje su ga podržale da bude kvazi kandidat za premijera su pristale na to kršenje, suodgovorne su za to i moraju platiti političku cijenu tako da još četiri godine budu u oporbi i osvijeste se o tome kako su učinili krupnu demokratsku grešku u ovih nekoliko mjeseci iza nas”, grubo je napomenuo Plenković.

Plenković je na novinarsko pitanje o tome tko će biti HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima rekao da se u stranci o tome još nije razgovaralo. „Mi ćemo učiniti sve što možemo da pobijedimo na predsjedničkim izborima da ispravimo ovu sramotu koju je napravio Milanović u pogledu štete za reputaciju institucije predsjednika, kršenje Ustava, negiranje upozorenja Ustavnog suda, zlorabljenje uloge predsjednika svih mogućih tura po Hrvatskoj, nedostataka hrabrosti da stvarno da ostavku da bude pravi kandidat, a ne kvazi kandidat”. ponovno je okrenuo paljbu na Milanovića.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predstavio listu HDZ-a

Što se tiče izbora za Europski parlament Plenković je poručio je da želi da građani povjerenje daju kandidatima, odnosno listama koje imaju “kvalitetne ljude dokazane u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kakva je upravo lista HDZ-a”.

“Ova lista HDZ-a za europarlamentarne izbore jedinstvena je u odnosu na druge. Ona ima četvero aktualnih zastupnika, čak četvero bivših zastupnika, šestero od 12 kandidata je sada izabrano u Sabor. Na drugom je mjestu potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Tu je i bivši ministar vanjskih poslova, bivši ministar regionalnoga razvoja i EU fondova, bivša ministrica turizma i sporta. Dakle lista ljudi koji su u potpunosti informirani o nadležnosti u parlamentu, znaju kako zastupati interese, reagirati na zakonodavne prijedloge”, istaknuo je Plenković.

“U ovom desetljeću osigurali smo 25 milijardi eura iz europskih izvora, što redovitog godišnjeg proračuna, što 10,5 milijardi eura iz instrumenta EU budućih generacija, a to predstavlja 15 posto hrvatskoga BDP-a. Želimo ta sredstva staviti u funkciju ravnomjernog regionalnog razvoja i rasta prosječne razvijenosti Hrvatske na razini EU”, pohvalio se Plenković te naveo da će Hrvatska do 2028. godine dostići 82 posto razvijenosti Europske unije.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predstavili se i drugi kandidati

“U mandatima dvije naše vlade mi smo sada došli na 76 posto prosječne razvijenosti EU. Po razvoju smo dostigli Mađarsku koja je u EU devet godina i dva mjeseca dulje nego Hrvatska. Rast i projekcije za ovu godinu su 3,3 posto BDP-a”, rekao je premijer.
Plenković otvorio ogroman hotel: Vrijedan je više od osam milijuna eura

Uz nositelja Andreja Plenkovića u Varaždinu su se predstavili i Davor Ivo Stier, Nikolina Brnjac, Sunčana Glavak, Marko Pavić i Ante Mihanović.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.