Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PLENKOVIĆ EMOTIVNO O ĆIRI! ‘Bio je dobar duh koji je bdio nad nama. Veliki čovjek!’

Autor: M.P.

Održava se sjednica Vlade.

Na dnevnom redu je prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a članovi Vlade dobit će i informaciju potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području stradalom u potresima.

Na dnevnom su redu i izvješća na dvije oporbene interpelacije o radu Vlade – u vezi s provedbom obnove nakon potresa te u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute.

Premijer Andrej Plenković imao je uvodno obraćanje.

Izrazio je žaljenje zbog velike katastrofe nakon potresa u Turskoj i Siriji.

“Izražavamo solidarnost, uputili smo interventni tim od 40 ljudi, pomagat će vlastima Turske u spašavanju i traganju za onima koji se nalaze pod ruševinama.  Izražavam sućut obitelji Miroslava Ćire Blaževića. Velikog trenera, čovjeka, plijenio je pozornost svojom karizmom, njegov dobar duh bdio je nad nama”, rekao je na početku Plenković.

Zatim je govorio o Hrvatima koji su pritvoreni u Zambiji.




“Ministar Malenica je dao izjave, vrlo neobična situacija koja se dogodila, no moguća je po propisima u Zambiji. Mi ćemo pomagati našim državljanima, pružati im konzularnu zaštitu, nastojati vidjeti kako se može pomoći”, dodao je.

Idući tjedan u Zagrebu boravit će Borjana Krišto, najavio je Plenković.

“Jučer je Ustavni sud donio odluku kojom se 1. listopada ukida Zakon o izbornim jedinicama, na tragu onoga što smo govorili, da ćemo s obzirom na rezultate popisa stanovništva poduzeti potrebne izmjene zakona da se bar približno dođe u situaciju jednakosti biračkog prava. Danas na dnevnom redu imamo novi Zakon o obnovi, mjere za privremeni smještaj, sve da bi obnova bila brža i učinkovitija. Izdvajam da je sutra izvanredno Europsko vijeće, tri su teme: Ukrajina, gospodarstvo i migracije”, rekao je uvodno premijer.




 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.