Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Plenković dramatično upozorava: ‘Ugrozit će se opstanak Hrvatske ako ne nađemo rješenje’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Starenje stanovništva najveći je demokratski izazov, osobito za zdravstvene i mirovinske sustave, rekla je povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica na marginama konferencije “Demografske promjene u Europi: Europska komisija ima praktična rješenja!” u NSK, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Na konferenciji su se uvodno obratili i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Stručnjaci i političari složni su kako je potrebno smisliti sveobuhvatne politike koje će preokrenuti negativne demografske trendove, a Šuica je naglasila da se sada govori o Europi dugovječnosti, s obzirom na starenje stanovništva. Hrvatska je među devet članica EU koja bilježi značajan pad broja stanovnika, što je vidljivo iz popisa stanovništva iz 2021. godine.

“Na regionalnoj razini situacija je još problematičnija. Neka područja bilježe opadanje stanovništva do 20%. Dodatni podaci ukazuju na ubrzanost starenja stanovništva, na sve manji broj djece, na promijenjene strukture kućanstava, o čemu sljedeći podatak je da je jedna trećina evropskih kućanstava samačka, domaćinstva često samačka kućanstva”, istaknula je Šuica.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Plenković upozorio: Ugrozit će se opstanak Hrvatske

“Ne pronađemo li učinkovita rješenja da u narednim desetljećima preokrenemo negativne demografske trendove, ugrozit će se sam opstanak Hrvatske, održivost mirovinskog sustava, ekonomska vitalnost i konkurentnost zemlje. Mi smo prepoznali ovaj problem na početku našeg mandata, te shvatili koliko je on važan izazov, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Šuica je još dodala kako su demografski izazovi prisutni u svim članicama EU, neke se suočavaju s padom nataliteta, iseljavanjem, a za mnoge je izazov priuštivo stanovanje i perspektiva za mlade. No, i dalje je starenje stanovništva najveći izazov te da će biti nužno “uskladiti politike i zakone” s demografskim trendovima.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Integracija stranih radnika – sigurnosno pitanje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da Hrvatska postaje destinacija za velik broj stranih radnika. Prošle godine izdano je 124 tisuće dozvola, a ove već 160.000.

Primjera radi, 2017. je u Hrvatskoj izdano oko 11 tisuća dozvola. Božinović napominje i da je integracija stranih radnika izazov koji muči i starije članice EU, rekavši da tamo postoje odvojene četvrti s ljudima koji nisu integrirane u društvo.
Ministar je upozorio da se strani radnici, ako ne nauče hrvatski jezik ili im se djeca ne obrazuju, osjećaju izolirano u novoj sredini te da to donosi brojne probleme – ne samo socijalne, već i sigurnosne. Šuica je naglasila da se zakonite migracije trebaju promatrati kao “potreba”, a nezakonite suzbijati.

Vikao je ‘Krim je Ukrajina’, sad se situacija mijenja: Europski skup odredit će Plenkovićevu sudbinu
Šterc: Demografskim izazovima odolijevaju Irska, Slovenija, Mađarska, Izrael

Demograf Stjepan Šterc rekao je novinarima na marginama konferencije da je potrebno “što manje ovakvih predstava, a što više ključnih strateških odluka temeljenih ne na političkom osjećaju, već na znanstvenim zakonitostima”. Izdvojio je Irsku, Sloveniju, Mađarsku i Izrael kao zemlje s modelima koji odolijevaju demografskim izazovima.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.