Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković diplomatski, a onda je idilu razbio Orban: ‘Pravno gledajući, mi smo silovani’

Autor: Dnevno.hr

Završen je summit EU-a u Granadi na kojem je bilo govora o trenutnim problemima unije i šire globalne karte.

Tamo je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.


“Temeljno načelo procesa proširenja Europske unije trebaju biti individualne zasluge aspirantica”, rekao je Plenković. Inače,  današnji samit bio je uvod u raspravu o novoj strategiji EU-a i pripremi same Unije za prihvaćanje novih članica.

Nije realno

“Nije realno da uđu svi skupa ni da bude nekog velikog vala, uvjeren sam u to. Jedino i isključivo politika individualnih zasluga svake zemlje treba biti temeljno načelo procesa proširenja jer ako krenemo to sve stavljati na kup, onda se uvijek negdje kriteriji olabave, a negdje zaoštre”, rekao je Plenković novinarkama prije povratka u Zagreb.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile prošle godine. Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u prosincu prošle godine, pola godine nakon što je isti dodijeljen Ukrajini i Moldaviji. Kosovo ima status potencijalnog kandidata, a Gruzija europsku perspektivu. Turskoj su pregovori blokirani od 2018. i nema naznaka da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Plenković je dodao da je Hrvatskoj Bosna i Hercegovina “najvažnija zemlja u vanjskopolitičkom smislu od svih zemalja u susjedstvu” i da snažno podržava da Sarajevo otvori pregovore s EU. Za proširenje će domaću zadaću imati i EU i zemlje aspirantice.

“Proširenje znači da zemlje kandidati moraju provesti reforme, znaju što moraju učiniti. A Europska unija se mora pripremiti”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u petak. Uz proširenje bloka, pitanje migracija dominiralo je na summitu. No to pitanje nije navedeno u završnoj deklaraciji iz Granade.

Foto: Guliver

“Ako ne postoji konsenzus o zajedničkoj deklaraciji, onda imate izjavu predsjedavajućeg (Charlesa Michela). To će biti objavljeno, isti sadržaj, samo ne kao svi mi, već izjava predsjedavajućeg”, rekao je Plenković. Ponovio je stav da se problem nezakonitih migracija mora rješavati sa zemljama na izvorištu i u tranzitu, kao i jačati vanjske granice EU.

Europska unija nastojat će dogovoriti pakt o migracijama i azilu do europskih izbora u lipnju 2024., a Plenković očekuje da će to pitanje dominirati i kampanjom za europske izbore.
Orban po svom

Da pregovori nisu jednostavni, pokazuje današnja izjava mađarskog premijera Viktora Orbana. Orban je poručio da će kompromis biti “nemoguće” postići i da su Budimpešta i Varšava prisiljene prihvatiti nešto čemu se protive, referirajući se na dogovor veleposlanika članica EU o uredbi o kriznim situacijama u slučaju velikog priljeva migranata, što sada predstavlja zajedničko stajalište članica EU za pregovore s Europskim parlamentom.

Raste strah da bi teret pomoći Ukrajini mogao pasti na Europu: ‘Jedino će Putin trljati ruke’

“Pravno gledajući, mi smo silovani. Ako si pravno silovan i prisiljen prihvatiti nešto što ti se ne sviđa, kako je moguć kompromis?” rekao je Orban.

Plenković je rekao da je problem s Mađarskom i Poljskom pitanje solidarnosti i podijeljene odgovornosti.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.