Foto: Antonio Balic / CROPIX

Plenković definitivno ispao iz križaljke? Kolindu više nitko ni ne spominje: Velika sila gura svog čovjeka za novog šefa NATO-a

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Britanski premijer Rishi Sunak američkom predsjedniku Bidenu natuknuo je da bi dobar kandidat za idućeg šefa NATO saveza mogao biti britanski ministar obrane Ben Wallace. 

Aktualnom glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu bi mandat trebao završiti u rujnu, a upravo on bi se s Bidenom trebao sastati u Washingtonu u ponedjeljak.

Čelnici saveza će se na godišnjem samitu okupiti u Litvi 11. i 12. srpnja. Upitan je li došlo vrijeme za britanskog čelnika za NATO-a, Joe Biden je rekao da “možda jest”, ali “to tek treba vidjeti”.

“Morat ćemo postići konsenzus unutar saveza”, rekao je američki predsjednik.

Plenković otpao iz kombinacije?

Već se dugo vremena spekulira tko bi mogao postati novi glavni tajnik NATO-a, Welt je ranije ove godine pisao da se Wallace spominje kao kandidat, no bilo je tu još imena poput španjolskog premijera Pedra Sancheza, bivšeg talijanskog premijera Maria Draghija ili rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Hrvatskoj je javnosti posebno bilo zanimljivo kada se pojavila spekulacija da je jedna od opcija za tu poziciju i premijer Andrej Plenković. Dva švedska dnevna lista,
socijaldemokratski Aftonbladet i konzervativni Svenska Dagbladet, naveli su ga kao ozbiljnog kandidata jer se zemlje istočne i srednje Europe već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Europskoj uniji i NATO-u.

Još se ranije u tom kontekstu spominjala i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no ona je u međuvremenu nekako ispala iz križaljke. Kao jedan od razloga spominjao se njezin intervju za još jedan švedski dnevni list Dagens Nyheter u ožujku 2022. godine, u kojem je s dosta razumijevanja govorila o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.