Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

PLENKOVIĆ S VISOKIM PREDSTAVNIKOM ZA BiH: Premijer se založio za promjene Izbornog zakona, Schmidt naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija

Autor: M.P.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Vlade Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu. Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.

Predsjednik Vlade Plenković založio se za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata. Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice.

Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.

Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe EU.

 




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.