Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ ČVRSTO PREMA VUČIĆU PRED SVIMA! Beogradu curi vrijeme, ‘neka se usklade što prije’: Europska politička elita u Tirani o budućnosti Balkana

Autor: I.G.

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Tirani da Hrvatska zagovara da Europska unija kandidatski status Bosni i Hercegovini. “Što prije, po mogućnosti već sad u prosincu”, rekao je premijer, dodavši kako se Srbija “slabo” usuglašava s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom”.

Plenković u utorak boravi u albanskoj prijestolnici na sastanku na vrhu država Europske unije i zapadna Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje suradnje dviju strana, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja suradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju roaminga te o budućnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, plenković je rekao da je hrvatski stav jasan te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH što prije, “po mogućnosti već sada u prosincu”. To će ovisiti o stjecanju uvjeta za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji. Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u izborni zakon, nakon što su propale sve druge mogućnost tamo u potpunosti primirio situaciju”, naglasio je premijer.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što većina regije to radi, a Srbija to čini jako slabo kad je riječ o paketima sankcija Rusiji. “Mi smo ih pozvali da se usklade što prije”, zaključio je Plenković.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.