Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PLAN ZA MIRENJE SRBIJE I HRVATSKE? ZAHTJEV ZA OBJE STRANE! Pupovac otkrio: Na ovaj način ćemo graditi povjerenje između DVIJE ZEMLJE!

Autor: N.K

Povodom Međunarodnog dana nestalih oglasio se predsjednik Srspkog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac te upozorio kako je došlo do “ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih osoba”, a dodao je i kako Hrvatska i Srbija moraju poraditi na suradnji po tom pitanju.

“Za još uvijek brojne obitelji koje traže svoje najbliže dan obnavljanja bolnih sjećanja i dan razočaranja u rezultate traženja njihovih nestalih srodnika. Za sve one koji se bave pitanjem nestalih ovaj je dan prilika za javno osvješćivanje i priznavanje činjenice da je u proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih. Naročito u prošloj i ovoj godini”, navodi u priopćenju.

Poručio je kako ubrzati proces traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih neovisno o njihovoj nacionalnosti. Pupovac navodi kako se još uvijek traži 9969  nestalih osoba.

Ravnopravnost nestalih

Naglasio je kako nakon tri desetljeća treba poraditi na ravnopravnosti nestalih u skladu s pravilima Međunarodnog crvenog križa, bez obzira na nacionalnost. Prema njemu to je jedan od načina kako graditi povjerenje u odnosima Hrvatske i Srbije.

“Značajan dio od ovog broja otpada na nestale u ratu u Hrvatskoj, njih još 1968. Od toga broja Hrvatska traži 1850 (od čega su za 850 pronađeni ostaci koji još nisu identificirani). Republika Srbija traži 1606 nestalih osoba (od čega za njih 647 zahtjevi nisu podneseni prema kriterijima Međunarodnog crvenog križa i nalaze se na ‘operativnoj listi’)”, ističe Pupovac.

Proceduralni okvir

“Hrvatski i srpski predstavnici trebaju stvoriti proceduralni okvir za razmjenu informacija, kao i surađivati u ekshumaciji i identifikaciji, što bi otklonilo zastoj do kojeg je došlo u proteklih nekoliko godina”, navodi se u priopćenju.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.