FOTO: Dnevno

Neobični plakati preplavili Hrvatsku, oglasio se Hebrang: ‘Na pasja kola su me namlatili’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Iako je internet marketing preplavio branšu koja se bavi oglašavanjima, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve više koristi marketing uz dobre stare jumbo plakate koji s vremena na vrijeme izazovu lavinu reakcija u javnosti. Tako su najnoviji plakati koji su postigli jak marketinški efekt oni kojima Istarska županija poziva zdravstvene djelatnike da dođu kod njih jer je, kako stoji na plakatima diljem zemlje, kod njih najbolje.

Neki od plakata osvanuli i u Križevcima i Koprivnici, a reakcije javnosti su podijeljene. Neki smatraju da Istarska županija ne treba reklamirati poslove za liječnike u drugim krajevima, a drugi u tome ne vide problem te smatraju kako je najbitnije da se i u njihovim zdravstvenim ustanovama zapošljavaju liječnici i drugo zdravstveno osoblje.

Župana koprivničko-križevačkog Darka Korena plakati su dosta neugodno iznenadili. On smatra da je riječ o nekorektnom pokušaju vrbovanja liječnika kojih nema dovoljno ni kod njih. “Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio, ali sigurno to na neki način omalovažava druga područja Hrvatske jer nije puno bolja situacija, čak štoviše, loša i u mnogim slavonskim županijama, pa i kod nas ovdje. Znamo da je to tako u Istri sve sjajno kako plakati prikazuju, onda bi dolje vjerojatno bilo liječnika i ne bi bilo potrebe za ovakvim gerila marketingom”, rekao je Koren.

screenshot: HRT – Darko Koren

Pohvale iskusnih stručnjaka

PR stručnjakinja Ankica Mamić smatra da je ovo kvalitetan PR Istarske županije te je za naš portal prokomentirala taj slučaj. “Mislim da je pametno napravljeno jer se angažiraju, a inertni smatraju da će im se stvari događati same od sebe. Ja bih rekla da Istarska županija i ovime dokazuje zašto spada u najrazvijenije županije i to je proaktivni pristup Trenutno je problem manjak liječnika i oni su tome pristupili pametno”, smatra Mamić. Komentirala je one koji se bune: “Vidjela sam da se bune da je to nelojalna konkurencija, a ničeg tu nema nelojalnog. Liječnici su kao i sve druge profesije na tržištu, naravno da će ići raditi tamo gdje im je bolje, gdje mogu napredovati i bolje živjeti. Rekla bih da su migracije unutar zemlje puno bolje nego da liječnici odlaze van”, smatra stručnjakinja,

Na sličnom je tragu bivši ministar i političar te vrsni doktor Andrija Hebrang. “Budući da država nije u stanju svima osigurati jednaku medicinsku skrb u koju ide i odgovarajući broj liječnika po broju stanovnika, onda su to u svoje ruke preuzele županije, a mislim da će u skorije vrijeme i gradovi i općine. Morate ponuditi liječniku uvjete kakve nemaju drugi da ga privućete. To je pravilo koje vrijedi u cijelome svijetu. Jedino za neka posebna područja gdje je izrazito niska naseljenost ili neke prirodne nepogodnosti, tamo država mora reagirati. To je tako bilo i u Jugoslaviji. Kad smo mi bili mladi liječnici, onda nitko nije htio raditi na selu. Onda su nam dali 20, 30 posto veće plaće kad bismo išli na selo raditi”, rekao je Hebrang.

Oporba najavljuje veliki prosvjed: ‘Plenkoviću, ovo se dogodilo Karamarku, i tebi će’
Privatno je bauk

Dodao je kako se i dalje radi bauk od privatizacije dijela zdravstvene skrbi: “Da se liječnička struka stavi na tržište to je jedina opcija, kod nas je državno financiranje uništilo liječniku struku, plaši se ljude privatiziranjem koje uništava što nije istina. Privatna inicijativa bi se trebala uklopiti u plaćanje iz HZZO-a da bi tržišna utakmica bila fer. Tako i u Americi, Ja sam u Americi radio, nudili su mi iz Detroita da odem na Aljasku. Nudili su mi pet puta veću plaću. Nisam otišao jer sam se tamo kratko namjeravao zadržati, ali brojni kolege su prihvatili i otišli”, rekao nam je Hebrang.

Ovaj prekaljeni političar i vrsni poznavatelj problematične situacije u zdravstvu smatra kako će ovakvi slučajevi biti sve češći: “Ja u zdravstvu nisam nikad dao da ulazi politika, ja sam uveo privatno u hrvatski zdravstveni sustav. Na pasja kola su me namlatili, a prodat ćeš televizor i auto da odeš doktoru na pregled. U prioritetima bi zdravlje trebalo biti, kao i obrazovanje, a to kod nas nije. Zamislite da danas nema privatnog zdravstva, a trebate napraviti kirurški zahvat ili pregled mozga. Ja sam sad platio operaciju leća na oba dva oka. To je nešto što mora biti normalno, a samo krucijalni dijelovi medicine poput transplantacija srca bi trebali ostati izvan privatne sfere”, zaključio je Andrija Hebrang.
Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.