Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘PITAJTE PUPOVCA IMENA UBIJENIH!’ Mlinarić Ćipe gnjevan zbog običaja: ‘Bacanje vijenaca za srpske žrtve? Pa tada niti jedan Srbin nije ubijen!’

Autor: Dnevno.hr

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta i heroj Domovinskog rata, i Tomislav Josić, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta, u Vukovaru su održali konferenciju za medije povodom bacanja vijenaca u Dunav.

Josić je uvodno pročitao dopis koji je gradonačelnik Grada Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava uputio na Vladu Republike Hrvatske 16. studenog.

Dopis prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Vlade RH,

Dani koji slijede za Vukovar i Vukovarce posebno su teški i emotivni. Podsjećam da je Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta Vukovar dobio poseban status čak i u pravnom smislu. Upravo stoga apeliram na Vas, kao predsjednika Vlade RH, da u sljedećih nekoliko dana koji su pred nama spriječite bilo kakve aktivnosti koje narušavaju dignitet i istinu o Domovinskom ratu, a motivirane su isključivo politički i to s ciljem da se unese nemir i pokaže da čak niti Zakonom nismo uspjeli zaštiti Vukovar od pokušaja relativizacije povijesnih činjenica.

Posljednjih nekoliko godina upravo se jedna takva aktivnost odvija na obali Dunava u Vukovaru, kada visoki politički dužnosnici, pa čak i predstavnici Vlade RH na dan 17. studenog polažu vijenac za nevine srpske žrtve, čime se i službeno daje legitimitet ovom činu, što posebno boli i vrijeđa sve nas Vukovarce. Vjerujem da jako dobro znate što se u Vukovaru događalo 17. studenog 1991. godine, odnosno da su tada već naveliko započeli masovni zločini nad hrvatskim stanovništvom.

Toleriranje ovakvih organiziranih provokacija u očima svih nas Vukovaraca nije ništa drugo nego izdaja, posebice kada u tome sudjeluju službeni predstavnici Vlade, koji bez obzira na stranačku pripadnost, u svom javnom djelovanju prije svega predstavljaju Republiku Hrvatsku. Stoga se nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da ista država koja donosi Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta na ovaj način vrijeđa spomen na žrtve Vukovara.




Apeliram na Vas da zauzmete čvrst i odlučan stav po ovom pitanju i u duhu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta spriječite bilo kakve političke ili druge aktivnosti koje vrijeđaju Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta i relativiziraju povijesne činjenice, posebice u danima koji su pred nama. Bez obzira na to je li organizator takvog događaja politička stranka, udruga ili pojedinac, postoji čvrsto uporište u Zakonu da se takvi performansi spriječe i da se Vukovaru u punom smislu osigura status koji mu je zajamčen Zakonom.

Upućujem Vam ovaj dopis u najboljoj namjeri i s vjerom da smo u svojim promišljanjima o čuvanju vrijednosti Domovinskog rata na istom tragu. Molim Vas da Vukovar ne bude mjesto posebnog domovinskog pijeteta samo na papiru, nego da mu svojom brigom i javnim djelovanjem osiguramo takav status i u praksi”, piše u Penavinu dopisu.

Mlinarić: Pitajte Pupovca imena i prezimena ubijenih ljudi!

Mlinarić je potom objasnio kako je 17. studeni za sve Vukovarce poput katoličkog blagdana Velikog Petka te da su ovakvi performansi koji se izvode iz godine u godinu nedopustivi, posebice jer je upravo Vlada Andreja Plenkovića donijela zakon prema kojem je Grad Vukovar mjesto posebnog pijeteta. Mlinarić je poručio da takve provokacije više neće trpjeti te je pozvao novinare da upitaju Pupovca kome to baca vijence 17. studenoga.




”Goran Kitić Kitara, Srbin koji je živio s nama, Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu, a koji je ubijen u siječnju ’92. godine. Zavezali su ga za špagu na ušću Vuke u Dunav i ostavili ga danima tako. Misli li gospodin Pupovac na Gorana Kitića Kitaru kad baca vijenac u Dunav? Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, a na ovom mjestu, u ovo vrijeme nitko nije ubijen osim Hrvata. Prema tome, pitam se kakve to performanse radi Pupovac? Zašto to radi i zašto provocira?” zapitao se Mlinarić.

Mlinarić upozorava kako je dopis poslan predsjedniku Vlade i Ministarstvu branitelja te se nada kako nagodinu Vukovarci neće morati ponovno organizirati prosvjede kako bi spriječili gaženje njihova dostojanstva koje trpe godinama.

”Dosta je bilo, ova priča s performansima je završena priča. Neka kažu ime i prezime kad dođu baciti vijenac. Što ih ne pitate imena i prezimena ubijenih ljudi? Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koja su ubijena na Ovčari, reći ću vam 2717 imena ljudi ubijenih u Vukovaru. Prema tome, bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži. Dosta je njihovih laži i s ovim današnjim njegovim performansom završio je što se tiče Vukovara i Vukovaraca”, jasan je bio Mlinarić.

Josić: 17. studenog nisu Srbi ubijani u Vukovaru

Na pitanje novinarke zbog čega to smatra performansom i smatra li da srpskim žrtvama ubijenima u kolovozu ne treba odavati počast, Mlinarić je kratko poručio kako su se civili na koje se poziva borili puškama u ulicama Kozaračka, Lička, Stara Banijska, Nova Banijska i Slavonska tog 4. srpnja.

”Bio sam u toj akciji i točno znam o čemu govorim, a bojim se da vi ne znate o čemu govorite. Svaka srpska kuća je imala oružje od JNA koje je podijeljeno devedesete godine. Tko je imao pušku u ruci, nije civil, mogao je odjeću imati kakvu god je na sebi imao, masa Vukovaraca koja je branila ovaj grad od pada bila je u civilu, ali imala je pušku u ruci, nije to bio civil, to je bio hrvatski branitelj”, poručio je Mlinarić.

Josić se potom nadovezao:

”Ako je netko imao radiopostaju u kući ili snajper, to nisu bili civili kao prvo, a kao drugo, neka dođe u kolovozu i neka baci vijenac. 17. studenog sigurno nisu Srbi ubijani u Gradu Vukovaru, prema tome on može doći u srpnju ili kolovozu i baciti vijenac za žrtve u Vukovaru, ali se danas 17. studenog ne može reći da je to za civilne žrtve u gradu Vukovaru”, smatra Josić.

Na pitanje kako misle zabraniti bacanje vijenaca, Mlinarić odgovara:

”Isto kako je Škabrnja poslala da nisu dobrodošli, tako će i Vukovar. Znali smo se oduprijeti ’91. godine, oduprli smo se i nelegalnim pločama koje su postavljene s krivotvorenim popisom stanovništva iz 2010. godine, oduprijet ćemo se svim dozvoljenim sredstvima, ako treba i prosvjedom, da oni koji su nametnuli ploče ne budu u Koloni sjećanja. Mi smo se za to i demokraciju borili ’91. godine”, zaključio je Mlinarić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.