Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

PICULA TRAŽI VELIK NOVAC ZA HRVATSKU: Poslan zahtjev EU za spas Hrvatskoj važnog sektora!

Autor: Dnevno

Tonino Picula predsjednik je SEARICA međuskupine u Europskom parlamentu koja se bavi morima, rijekama, otocima i obalnim područjima od 14. siječnja 2020. godine.

Danas je na svom Tvitter profilu poručio kako je pomorski sektor na dodatnom udaru zbog epidemije COVID-19 zbog čega je ova grupa zatražila dodatna EU sredstva za sveobuhvatne mjere pomoći na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

U njihovom izvješću ističe se kako je pomorski sektor posebno osjeća krizu izazvanu smanjenje gospodarske aktivnosti uslijed pandemije COVID-19. Brodski transport, uključujući i luke, snažno je pogođen krizom jer na njemu leži 90% međunarodnog tereta  i trećina tereta koji cirkulira unutar EU. Uloga pomorskog sektora u ekonomiji je ogromna mnoga randa mjesta i industrijska inovacija su u ugrozi budući da u ovim trenucima ovaj sektor trpi ogromne gubitke. Ovaj problem zahvaća cijelu brodsku industriju, uključujući i brodogradnju jer se mnoge narudžbe odgađaju.

Pored prijevoza robe, tu je i sektor turizma čiji velik dio čini upravo pomorstvo, maritimni turizam. Takvi ekonomski poremećaji utjecat će osobito na obalna područja i otoke koja se snažno oslanjanju na brodski transport i plavu ekonomiju općenito.

Ribarstvu i akvakulturi zadan je snažan udarac i situacija je kritična. Naznake oporavka na vidiku nema i ovom sektoru bit će potrebna potpora uz sve potpore koje je EU već odobrila.

Ova grupa apelira na EU da se zaštiti industrijska autonomija ovih strateških industrijskih područja i s obzirom na to traži se odobrenje sredstava koje će se usmjeriti upravo prema tom cilju.

 




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.