Dnevno.hr

PETERNEL ZA DNEVNO: Parlament je u talačkoj krizi! Ovo je pravi razlog zašto Plenković neće svemu stati na kraj!

Autor: Dnevno

Danas je na dnevnom redu sjednice Sabora ponovno glasanje o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva nakon što su koalicijski partneri HDZ-a iz redova manjina prošli petak napustili glasovanje i premijeru Plenkoviću srušili kvorum. Tako Vladu potresa još jedna drama, a kako će ona završiti potvrdit će se danas. Na cijelu ovu situaciju za Dnevno se osvrnuo politički analitičar i profesor Igor Peternel. Otkrio nam je zašto smatra da će Vlada vjerojatno preživjeti i ovu krizu, a dotakli smo se i statusa Kluba zastupnika manjina u saboru te političke trgovine u kojoj se nebrojeno puta pregazila volja birača.

“Osobno smatram da predstavnici manjina uopće ne bi trebali biti u parlamentu to se zna i ja sam po tom pitanju uvijek bio otvoren, i stroži nego recimo udruga u Ime Obitelji koja je predlagala djelomično pravo glasa u parlamentu. Njihova prava danas se brane na drugim razinama. Smatram da ne trebaju biti na posebnim listama nego jednako kao i svi drugi kandidati za parlament. Predstavnici manjina uvijek su prevaga, a nemaju izborni legitimitet kao i svi ostali zastupnici. Ono što je također jasno, oni sada ne mogu odustati od tih zahtjeva i za očekivati je da će HDZ popustiti i udovoljiti njihovim zahtjevima, ili će se ta koalicija definitivno raspasti. Iako je ona već sada urušena i išli bi sasvim sigurno na nove izbore da u HDZ-u nema unutarstranačkih izbora i da ne predsjedamo EU. Plenković bi oko ovoga mogao popustiti, tu su predstavnici manjina i u pravu jer zašto im ne dopustiti da budu članovi komisija? To nije toliko važno pitanje i zato bi ovo moglo upućivati na to da se Plenković jako boji unutarstranačkih izbora zbog čega i izbjegava bilo kakve ideološke rasprave”, govori nam Peternel.

Hoće li Vlada opstati?

“Vlada može opstati, cijelo vrijeme tvrdim da vlada uvijek ima alternativu. Parlament je u svojevrsnoj talačkoj krizi. Većina tih zastupnika zna da parlamenta više nikada neće vidjeti i oni žele biti zastupnici i primati plaću, naknade za prijevoz do zadnjeg dana. Da ti zastupnici mogu oni bi izglasali Plenkovića za doživotnog premijera. Vlada uvijek lako pronađe nove zastupnike. Otići će manjinci, ali neće otići Milanka Opačić, Saucha i drugi. Uvijek će se naći netko tko će dati svoj glas za za svoj ostanak. Ako Vlada ostane bez kvoruma pri izglasavanju pojedinih zakona, to ne znači da nužno mora pasti, nažalost.

Premijera Plenkovića neki nazivaju “potrčkom” koalicijskih partnera, međutim Peternel se s ovime ne bi složio. “Plenković i njegova elita koriste to što njihovi koalicijski partneri žarko žele ostati na funkciji. Moja zamjerka Plenkoviću nikad nije bila ta da je poslušnik koalicijskih partnera već činjenica da je on kao političar nove generacije dopustio da vlada bez legitimiteta. U ovom parlamentu, volja birača pogažena je na sto različitih načina. Umjesto da stane na kraj tome i kaže da je političar novog doba,  da želi povjerenje građana i želi biti reformator ove zemlje on koristi ovaj ‘kokošinjac’ da bi se održao na vlasti, a moje mišljenje je da je on iznad toga i da bi mogao vladati bez takvih kalkulacija u parlamentu.”
“Naš sugovornik se slaže s time da bi ovi unutarstranački izbori u HDZ-u mogli osnažiti Plenkovića i dovesti ga u poziciju gdje bi on mogao hrabrije i čvršće nastupati, ali isto tako misli da su šanse da se takvo što dogodi malene: “Mislim da će se još više pokazati da ovaj način ‘jedan član, jedan glas’ zapravo ne znači ništa jer se vidi da u hrvatskim okvirima partija znači država, protukandidat jedva može skupiti dovoljan broj glasova, a vjerojatno će se dogoditi da će Plenković biti izabran, ali mogli bi biti izabrani i pripadnici suprotnog tima što će dovesti do jedne pat pozicije koja Plenkoviću ne jamči lagano vladanje, ali ne jamči ni suprotnom taboru mijenjanje puta”, zaključuje Peternel.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.