fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

PETEK OPET U PROBLEMIMA! S Barišićem i Grgićem na udaru europskog javnog tužitelja: Optužuju ih za štetu višu od 150 milijuna kuna

Autor: Ivor Kruljac

Aktualni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i poduzetnik Krešo Petek, tri su istaknuta imena od desetorice optuženih na koje se namjerio Ured europskog javnog tužitelja poslije istrage zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije, ali i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine. Smatra se kako su ova djela zamalo uzrokovali štetu od 22.6 milijuna eura putem raznih građevinskih projekata , a koje su u velikoj mjeri spriječili istražitelji.

Prema optužnici, Grgića se tereti da je kao prvi čovjek Nove Gradiške dvaput primio 15.000 eura u dogovoru sa Petekom, a zauzvrat je manipulirao javnim natječajem kako bi se Petekovim tvrtkama osigurala dva građevinska projekta. Jedan od njih je bio izgradnja reciklažnog dvorišta i solarne elektrane procijenjene vrijednosti 900 000 eura (Kohezijski fond EU-a je osigurao 562 000 eura), a drugi projekt kojeg je Europski fond za regionalni razvoj financirao s 85% vrijedio je 700 000 eura.

U zloupotrebi položaja, ilegalnom pogodovanju i davanju mita, europski tužitelj je identificirao tri dodatna pomagača, a zbog netransparentnosti oko reciklažnog dvorišta, Kohezijski fond je oštećen za 53 000 eura, a Nova Gradiška za 32 500 eura. Međutim, posao solarne elektrane je obustavljen prije štete zbog uhićenja svih sumnjivaca.


Spriječeno namještanje u Velikoj Gorici

No, Petek nije imao sumnjive poslove samo u Novoj Gradišci, već mu je – prema optužnici – oko netransparentne dodjele popustio i Barišić dok je vladao Velikom Goricom. Optužnica navodi kako su u pitanju bili projekti izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava (vrijednog 14 milijuna eura, a Kohezijski fond je podupirao 67.34 sredstava) te projekt obnove sustava javne rasvjete (sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedio je sedam milijuna eura). Ponovno su tri okrivljenika asistirali Barišiću i Peteku, a sve je spriječeno uhićenjima uključenih.

Međutim, europsko tužiteljstvo nije otkrilo identitete drugih optuženika, osim spomenute trojke

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34 posto bilo financirano iz Kohezijskog fonda EU, dok je vrijednost obnove sustava javne rasvjete bila sedam milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali Barišiću u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave.

U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s Petekom te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika, izvijestilo je europsko tužiteljstvo ne otkrivajući identitete optuženika.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.