fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PERJE LETJELO U SABORU, ‘OVO JE KOKOŠINJAC’: ‘Gori ste okupatori od Turaka! Mogu ga nazvati lopovom ako hoću!’

Autor: Dnevno.hr

Zastupnici u Saboru su danas glasovali o izmjenama 60-tak zakona koje su potrebne zbog uvođenja eura te o izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u prošloj godini, kojeg su odbili i HDZ i svi oporbeni klubovi.

Zastupnici su glasovali i o ostalim raspravljenim prijedlozima zakona među kojima su i dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa – izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji. Glasovali su i o izmjenama Zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva.

No, čini se da niti jedna sjednica ne može proći bez povišenih tonova i opomena. Prije samog glasanja Mostov Miro Bulj pobunio se na košmar u sabornici. Naime, zastupnici su se tek prije glasanja o zakonima počeli slijevati u sabornicu koja je veći dio jutra bila gotovo prazna, a žamor je iznervirao zastupnika.


‘Ovo je kokošinjac’

“Kao u kokošinjcu, nemoguće je raditi u ovim uvjetima”, vikao je Bulj na što ga je predsjedavajući sjednicom upozorio da kolege ne naziva kokošima.

“Neka građani vide zastupnike koji se pojave kada je glasanje, ovo je odraz onoga što nije dobro. Samo petkom dolaze. Ovo je više nego sramota”, nastavio je Bulj u završnom izlaganju Kluba zastupnika Mosta.

“Očekivao sam da će doći premijer i ministrica nakon pljačke seljaka, niste ulagali u selo. Prodali smo izvore, Ivo Sanader je mala beba za Plenkovića, najpoštenije bi bilo da se nakon plinske pljačke išlo na izbore. Danas je trebao tu biti premijer, dati ostavku nakon najveće pljačke i da idemo na izbore. Da ste ove pare uložili u Petrokemiju, imali bi bogatog seljaka, popis stanovnika vam govori da ste gori okupatori nego Turci”, derao se Bulj.

Zatim je predsjedanje sjednicom preuzeo šef Sabora Gordan Jandroković i prvo su riješena tehnička pitanja te su na dužnost u Saboru prisegli Jelena Miloš i Dražen Srpak.

Grmoja i Bulj branili pravo da ljude nazivaju lopovima

Ponovno je zaiskrilo prije glasovanja o 62 konačna prijedloga Zakona za uvođenje eura. Mostovac Nikola Grmoja tražio je stanku.

“Želim upozoriti na činjenicu kada je u pitanju ambicija jednog čovjeka i njegove buduće sinekure, mijenjamo 900 zakona da uvedemo euro u jeku najveće inflacije, kada se treba obračunati s korupcijom, ne žele osnovati istražno povjerenstvo, od istine pobjeći nećete. Na Antikorupcijskom vijeću krećemo sa saslušanjem zviždača, upućujem poziv lopovu kojeg ste imenovali u HNB, zatim Filipoviću, Plenkoviću na saslušanje”. Grmoja je lopovom zapravo nazvao bivšeg ministra Tomislava Ćorića.
Jandroković ga je opomenuo da ne može tako govoriti i čovjeka bez presude nazivati lopovom.

“U redu, onda poziv čovjeku koji je ostavio mjesto u Vladi i otišao u HNB da bi uskoro nakon toga izbila jedna od najvećih pljački u Ini, nećete pobjeći, hrvatski narod zaslužuje poštenu i pravednu vlast”, Grmoja.

Bulj je stao u obranu Grmoje, rekao je da može reći ‘lopov’ ako to želi.
“Ako bih to prihvatio, tu onda možete psovati jer ste kao takvi izabrani. Nemam vas namjeru poučavati, zna se što je uvreda”, rekao je Jandroković.

Grmoja se opet javio da mu je povrijeđeno pravo slobode govora, s čim se složio i njegov stranački kolega Bulj kojem je Jandroković dao dvije opomene. Zakon je prošao sa 116 glasova za, 9 protiv i 4 suzdržana.

Suverenisti: Hrvatski narod nas gleda kao izdajnike

Prije glasanja o Zakonu o pravosudnim vježbenicima Sačić iz Suverenista je tražio stanku.

“Da se svi podsjetimo gdje smo u 30-godišnjoj praksi i kako smo griješili sve Vlade koje su iznevjerile narod, ne poštujući definiranja države kao socijalne i gdje se vladavina prava poštuje. Korupcija i kriminal te blag stav prema tome dovelo je da nas najveći dio hrvatskog naroda percipira kao izdajnike, posebno branitelji. Nejasno je da smo dozvolili da se toliko utopimo u kriminal da nas hrvatski narod prezire i da kada pozivamo na obranu hrvatskih nacionalnih interesa, brojni okreću leđa i kažu branite si sami takvu zemlju”.

Peović: Legalna korupcija i kvislinška Vlada

Nova bura digla se oko glasanja o izvješću Here.

Stanku traži oporba, Anka Mrak Taritaš, Sandra Benčić i Katarina Peović, koja se obrušila na Vladu riječima koje su prethodnih dana jako nervirale Jandrokovića. Naime, Vladu je opet nazvala kvislinškom.

“Upozoravam kolege opozicije da ne padnemo na štos individualne krivnje. Zašto služi nadziratelj Hera? Da dozvole da hrvatski plin prodajemo u bescjenje, a da ga hrvatski građani skuplje kupuju? Riječ je o legalnoj korupciji i kvislinškoj vladi jer je riječ o sustavu, ne pojedincima. Upravni odbori trebali bi biti napučeni radnicima. Nacionalizacija Ine je jedini način, onda je predana Mađarima u dokazano koruptivnom procesu. Kako će Plenković Mađare uvjeriti da provjerimo način upravljanja?”, pitala je Peović i dobila neočekivanu podršku iz suprotnih ideoloških redova.

Željko Sačić se javio za riječ. “Suverenisti su podržavali prosvjed radnika u rafineriji Sisak”. Živjeli Suverenisti, poručio mu je Jandroković.

Izvješće Here se ne prihvaća jednoglasno.

Peđa Grbin kritizirao je Vladu zbog afere Ine, a HDZ-ov Ante Deur mu je poručio da je očekivao da će reći da se prijavio Dorhu te da će morati ozbiljno razmisliti o dužnosti koju obavlja,

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.