Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Peović upozorila Hrvate na jednu opasnu posljedicu stihijskog uvoza stranih radnika

Autor: I.G.

Danas je Zakon o strancima, predložen od strane vlade i upućen u e-savjetovanje, naletio na brojne kritike dijela oporbe. Zastupnici navode da u zakonu nedostaje fokus na integraciji stranih radnika te se postavlja pitanje je li vlada svjesna njihovog potencijala za doprinos demografskoj revitalizaciji zemlje. Osim toga, pozvali su na ponovno uvođenje kvota kako bi se spriječilo srozavanje cijene rada.

“Pitanje uvoza stranih radnika i njihova integracija je prvorazredna politička, društvena i gospodarska tema za našu zemlju, a način na koji se ova vlada tom temom bavi je recept za katastrofu”, ocijenila je Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Katarina Peović iz Radničke fronte zatražila je da se ponovno uvedu kvote za uvoz stranih radnika jer se “stihijskim uvozom ruši cijena rada domaće radne snage”. Kazala je da je zadnju godinu intenzivno istiskivanje domaćih radnika i uvoz stranih radnika, a Zakon je sažela u jednu rečenicu – ‘za još lošije uvjete i cijenu rada’.

Upozorila je da će se izmjenama tog Zakona omjera 1:4 domaćih i stranih radnika omogućiti omjer 1:6 u nedeficitarnim zanimanjima, 1:12 u deficitarnim, što će dodatno istisnuti domaće radnike, a omogućava se i da se uvoze strani radnici tamo gdje nema potrebe za njima. Dostavljačka djelatnost, dodaje, sigurno je djelatnost u kojoj nema potrebe za takvim povećanjem broja stranih radnika.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX

‘Liberalizacija uvoza stranih radnika’

Vladinim prijedlogom doći će do dodatne liberalizacije uvoza stranih radnika umjesto da se vrate kvote za strane radnike koje su omogućavale da se radnici uvoze samo u deficitarnim zanimanjima, upozorila je, najavivši da RF prikuplja potpise koje će uputiti prema vladi da se vrate kvote.

Vraćanje kvota način je da se vlada prisili da obrazloži potrebu uvoza stranih radnika jer je očito da nije točno ono što stalno ponavljaju da se radnike uvozi jer nema dovoljno domaćih radnika, istaknula je.

Umjesto da se ograniči uvoz stranih radnika, vlada se hvali da će poslodavcima omogućiti da uvoze radnike i u nedeficitarnim zanimanjima, upozorila je te dodala da je odgovor u tome što će se poslodavcima omogućiti snižavanje cijene radne snage i povećavanje stupnja eksploatacije radnika.
Uvoz stranih radnika označio je uvođenje robovlasništva 21. stoljeća u Hrvatsku, poslodavci se bogate na tuđoj muci, a vlada im pri tom asistira, upozorila je.

Prosječni Hrvat nikada ne bi mogao proći ovaj izazov: Ovaj poligon ledi krv u žilama
‘Strancima često daju dva mobitela’

Naglasila je da nisu problem strani radnici, ali da njihov broj upućuje na “brutalnu eksploataciju” i postavljanje takvih uvjeta i domaćim radnicima, dodavši da je vlada jedino prihvatila prijedlog RF-a da se regulira smještaj stranih radnika primjenom Pravilnika o sezoncima.

Nader Wahech, predstavnik inicijative ReWolt, koji je i sam Sirijac i Hrvat ponovio je da nisu problem strani radnici nego uvjeti rada koji se srozavaju uvozom stranih radnika. Napomenuo je da su prihodi dostavljača pali za najmanje 30 posto, dok su drugim ljudima u Hrvatskoj plaće ipak rasle.

Njegov kolega Mladen Brajak upozorio je da agregatori izbjegavaju pravila i brutalno zarađuju dovođenjem stranih radnika, a domaćim radnicima otežavaju radne uvjete putem netransparentne aplikacije koja ih diskriminira jer platforme uzimaju domaće radnike samo kako bi mogli zaposliti strance.

“Strancima često daju dva mobitela, jedan njihov, a drugi od nekog bivšeg radnika, s njegovim profilom, pri čemu stranci dobivaju bolje i češće dostave, a rade i do 12 sati dnevno, šest dana u tjednu”, kazao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.