Foto: Saborska TV

Peović brutalno izvrijeđala zastupnika, Jandroković zgrožen: ‘Izlazite Plenkoviću iz jednog mjesta’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Hrvatski sabor danas raspravlja konačne izmjene devet poreznih zakona koje na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine i slijedom kojih bi se građanima trebale povećati plaće.

Izmjenama, koje je predložila Vlada, ukinut će se prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak te povećati osobni odbitak. Vlada, kako je objasnio premijer Andrej Plenković, u novom krugu porezne reforme smanjuje opterećenje plaća smanjenjem poreza na dohodak odnosno diže osnovicu osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika.


Izmjenama poreza na dohodak, ističe premijer, povećava se fiskalna autonomija općina i gradova i ukida se prirez poreza na dohodak.

Oporba na samom početku traži stanke, burno je od ranog jutra.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Oporba: Ovo nisu reforme, uzeli ste građanima

Marija Selak Raspudić (Most) rekla je da ove zakonske izmjene nisu dosta.

“Ignoriraju stopu inflacije koja utječe na živote građana. Most traži da dio naše plaće, koji država neće uzeti građanima, naraste minimalno za stopu inflacije, za 120 eura”.

Diplomirala je u 36-toj godini, a obrti joj pod ovrhama: Zanimljiva biografija Sandre Benčić

Peđa Grbin (SDP) kaže, ovo je ‘nazovi’ reforma.
“Kada je predstavljena u svibnju, rekli su da će  prosječno povećanje plaće biti 17 eura. Svakom građaninu je potrebna svaka pomoć, a tih 17 eura je inflacija pojela još u srpnju. Umjesto da petljamo, ajmo napraviti nešto konkretno. Godinama predlažemo da se poveća porezna osnovica”.

Buknula svađa u Saboru, Bulju ostao uključen mikrofon: Koga je to nazvao ‘Plenkovićevom Snjeguljicom?’

Bernardić: U Hrvatskoj je zrak skup

Oštar je bio i Davor Bernardić koji je Vladu optužio da stvara dojam da se nešto radi uoči izborne godine.

“Cijene su prošle godine narasle 15 posto, a potrošačka košarica je poskupjela 40 posto. U Hrvatskoj je skup i zrak, cijene najma i stanova otišle su u nebo. Lošije živimo nego prije dvije godine, ljudima mažete oči. Ubrali ste PDV i sada dajete. Mi predlažemo da dio tog PDV-a vratite građanima kroz odvajanje dva postotna poena za jedinice lokalne samouprave. Tako ni Zagreb neće ostati bez više od 120 milijuna eura jer je očito Tomašević nesposoban koristiti europske fondove, ali nisu nesposobni namještati natječaje i kupovati zlatne kosilice”.
Dario Hrebak (HSLS) podržat će taj zakon jer se zalažu da ukidanje poreza i manje prireze.

“Bjelovar je ukinuo prirez. Netko kaže da su to sitne korekcije, a u sabornici čujemo da država uzima ogromne novce. Ako ćemo sažeti sve, ovo je porezna reforma, vidimo kako se oporba trga da novac ostane u lokalnom samoupravama. Svima nesposobnima koji kukaju da im Plenković uzima, a Bernadić je u pravu, imate EU fondove, samo trebate biti uspješni”.

Peović: Izlazite iz jednog Plenkovićevog mjesta

Hrebakove riječi jako su iznervirale Katarinu Peović.

“Vrijeđate sve, previše ste skromni, Bjelovar je jedini grad gdje se ne daje socijalna pomoć ljudima koji trebaju, ako ne žele sudjelovati u javnim radovima, To je ta liberalna idila koju propagirate izlazeći iz jednog mjesta Andreja Plenkovića na dnevnoj bazi”, rekla je na što se predsjednik Sabora Jandroković zgrozio.

“Kakav je to izričaj, može vas biti sram”, rekao je odredio stanku.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.