Foto: Vlado Kos / CROPIX

PENAVA RAZMONTIRAO PLENKOVIĆA: ‘Kakva je to pobjeda kada ponovno imamo predstavnika Hrvata u liku i djelu Željka Komšića’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u utorak je na konferenciji za medije komentirajući izbore u BiH rekao da su rezultati ‘debakl hrvatske vanjske politike’, a novog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Denisa Bećirovića pozvao da gradi BiH u suradnji s hrvatskim narodom na savezničkim osnovama

“Kakva je to pobjeda kada ponovno imamo predstavnika Hrvata u liku i djelu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. Nakon ovih izbornih rezultata – debakla hrvatske vanjske politike, jedino što mogu reći je, hvala Amerikanci, hvala naši saveznici jer hrvatska politika nije na razini zadatka ni u Crnoj Gori ni u Bosni i Hercegovini”, ustvrdio je Penava napomenuvši da Hrvati od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH do danas imaju najsnažnije karte, ali ih predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i Vlada Republike Hrvatske, ne koriste kako treba.

“Vlada premijera Andreja Plenkovića je naslijedila nekoliko aduta koje stalno ima u rukama, ali ih ne koristi kako treba u korist Hrvata u BiH i BiH”, rekao je Penava spomenuvši Washingtonski sporazum, Daytonski sporazum.

“Treća najjača karta je pobjeda HV, HVO i Armije BiH u oslobodilačkom ratu, kao i savezništvo sa SAD-om koji su bili uključeni u sve ovo kao i članstvo Republike Hrvatske u EU i NATO-u. Nažalost, Hrvatska je danas marioneta i nije ravnopravno uključena za stolom”, kazao je Penava.

‘Dobro da su izgubili izbore’

Upitao je i što su u posljednjih šest godina radili Dragan Čović i Andrej Plenković, a referirajući se na Čovićevu izjavu kako su izbori u BiH povijestan uspjeh hrvatskog naroda upitao je: “Je li to isti onaj Čović koji je sudjelovao na Danu Republike Srpske u Banja Luci s Miloradom Dodikom”.

Komentirajući loš rezultat Bakira Izetbegovića i SDA rekao je kako je dobro da su izgubili izbore jer je njihova politika dovodila BiH na rub rata, a od Hrvata u BiH željeli su stvoriti manjinu.

“Ta radikalna politika koja je promovirala velikobošnjački hegemonizam htjela je utopiti Hrvate i pretvoriti ih u manjinu”.




Novog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka je pozvao da prepozna interes Hrvata jer je to interes BiH i jedini put koji može sačuvati tu zemlju, kao i da napravi odmak od ekstremnih nacionalističkih politika koje BiH vuku u propast te napravi odmak i od građanske BiH koja je “samo ljepši naziv za velikobošnjački hegemonizam”. Pozvao je Bećirovića i da te da gradi BiH u suradnji sa hrvatskim narodom na prijateljskim i savezničkim osnovama.

“To je jedina karta koja BiH, a jednako tako i hrvatski narod, spašava od negativnih trendova”, kazao je Penava.

Upozorio je i da su demografski podaci za BiH i za bosanskohercegovačke Hrvate daleko gori od “katastrofe koja se događa u Hrvatskoj”.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.