Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PEĐA GRBIN: ‘Ne možemo mjere donositi gledajući isključivo na poslodavce’

Autor: Dnevno

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin je pozdravio Vladinu najavu osnivanja ekonomskog kriznog stožera, kojim kani od krize očuvati hrvatsko gospodarstvo, ali i naglasio da u njegovu radu moraju sudjelovati ekonomski stručnjaci svih političkih profila, a osobito sindikati.

“Apsolutno pozdravljam odluku o osnivanju ekonomskog kriznog stožera. To je dobro zato što recesija koja nam prijeti i posljedica u vidu smanjenja BDP-a te, što je puno gore i opasnije za društvo, smanjenje radnih mjesta i povećanje broja nezaposlenih, je nešto oko čega bismo svi zajedno trebali raditi i pronaći rješenja kako to sanirati”, rekao je Grbin.

U staroj Ininoj zgradi gdje zasjeda Sabor novinarima je izjavio i kako u tom stožeru treba bi biti mjesta i za vladajuće i za oporbene te neovisne ekonomske stručnjake, a nikako ne smiju biti zaboravljeni sindikati.

Od Vlade očekuje poziv ekonomskim stručnjacima iz oporbe jer je ovo vrijeme, naglasio je, kada se svi moraju zbrojiti te što je moguće prije donijeti mjere potrebne za spas gospodarstva i očuvanje “kakvog takvog” društvenog standarda i spas radnih mjesta.

“Teško ćemo ih donijeti bez prethodne rasprave i usuglašavanja”, navodi Grbin.

Barem jednom roditelju omogućiti da ostane kod kuće s djecom

Grbin je napomenuo da je SDP podržao prvi krug Vladinih gospodarskih mjera, iako ih smatraju nedovoljnima, a na prvo mjesto stavlja mjeru koju mnogi građani traže – omogućavanje barem jednom roditelju da ostane kod kuće s djecom.




“Očuvanje radnih mjesta mora biti prioritet, ne samo za vrijeme trajanja krize, nego i poslije”, poručio je i dodao kako je ova kriza još jednom pokazala sve slabosti domaćeg gospodarstva, ali i da se mogu donositi potrebne mjere, poput e-poslovanja na koje su se brzo prebacile javne institucije.

Ako takav odnos zadržimo i ubuduće, ustvrdio je Grbin, to će biti posebno pozitivno za razvoj cjelokupnog gospodarstva i poslovanja u Hrvatskoj.

“Ova kriza je pokazala da ne možemo biti orijentirani samo na usluge i to samo u turizmu, nego da moramo početi proizvoditi”, kazao je te upozorio bi pad proizvodnje, ako se slična kriza ponovi, opet doveo do nezavidne situacije.




Mogućnost uključivanja bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić u rad ekonomskog kriznog stožera popratio je komentarom da je ona već bila uključena u rad jednog stožera, onog za spas Agrokora, a što je za rezultat, tvrdi, imalo neslućeno bogaćenje pojedinaca, stvaranje polukriminalne mreže poznate kao skupina Borg.

“Njeno ponašanje u krizi oko Agrokora ukazuje da to nije osoba koja bi trebala biti u takvoj skupini, jer je itekako izigrala povjerenje koje joj je dano. U toj skupini treba biti što je moguća šira skupina ljudi, ali ne i oni koji su svojim dosadašnjim radom pokazali da znaju iskoristiti krize za svoj i probitak sebi bliskih ljudi”, poručio je SDP-ov zastupnik.

Vezano za najavu izmjena Zakona o radu, koji bi mogao biti restriktivniji prema radnicima poput suspendiranja kolektivnih ugovora, Grbin ističe kako je s obzirom na aktualnu krizu sigurno da će se određena prava morati korigirati, ali ne prihvaća način na koji to predlaže Vlada.

Ne možemo mjere donositi gledajući isključivo na poslodavce

“Potpuno mi je jasno da, ako poslodavac propadne, onda nema radnih mjesta ni radnih prava, ali u Hrvatskoj ne možemo dozvoliti ono što čujemo da se događa u nekim zemljama, da multimilijunaši otpuštaju radnike kako bi zadržali svoje bogatstvo”, rekao je Grbin.

Donošenje ovih mjera bez tripartitnog pregovaranja u vrijeme krize smatra potpuno neprihvatljivim, te najavljuje kako ovakve izmjene Zakona o radu, ne bude li Vlada dovoljno komunicirala i postigla dogovor sa sindikatima, SDP neće podržati.

Najavio je i da SDP, ako vladajući ne prihvate njihove amandmane na dopune Zakon o elektroničkim komunikacijama, taj zakonski prijedlog neće podržati, a ako ga vladajući ipak izglasaju ovako kako je predložen “Ustavni sud će s njim imati posla drugi dan nakon objave u Narodnim novinama”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.