NikolaCutuk/PIXSELL

PAŽLJIVO U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: MUP upozorava na visoke kazne zbog pirotehnike

Autor: Dnevno.hr

Nema dočeka Nove godine koji nije obilježen vatrometom i korištenjem drugih pirotehničkih sredstva, no policija i ovom prilikom upozorava da pirotehnička sredstva nisu igračke i da ih treba koristiti sigurno i po uputama proizvođača.

Iz policije podsjećaju da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i do isključivo do 1. siječnja.

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no upozoravamo da iako se smatraju ”dječjom” pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Policija poziva građane da novogodišnju noć provedu mirno, a ukoliko već koriste pirotehnička sredstva da to čine na siguran način.

Ako piješ, ne vozi

Građane savjetuju da pirotehnička sredstva kupuju isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena i koriste ih isključivo prema priloženim uputama, kao i da ne pokušavaju ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ”zatajilo” u prvom pokušaju.

Savjetuju da se pirotehnička sredstva upotrebljavaju isključivo na otvorenom prostoru i to ne na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također, savjetuju da se pirotehnička sredstva ne bacaju prema drugim osobama ili životinjama.
“Pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez sankcija predaju policiji oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju”, upozoravaju u priopćenju.

Podsjećaju građana i na opasnost od vožnje pod utjecajem alkohola jer su alkohol i neprilagođena brzina najčešći uzroci prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama.

“Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Isto tako je kažnjivo i odbijanje alkotesta te je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana”, ističe se u priopćenju.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.