fbpx
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

PAZITE DA NE DOBIJETE MASNU KAZNU! Od utorka stiže promjena za sve vozače motornih vozila: Poznate cifre koje prijete prekršiteljima 

Autor: N.K

Od utorka sve vozače motornih vozila čeka promjena. Naime, od 1. studenog do 31. ožujka moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla danju, inače im slijedi novčana kazna. Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava – poput bicikala i romobila.

Policija upozorava vozačke kako su odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019., 85/2022. i 114/2022.) u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. obavezni koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima.

Osim toga, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura).


Važna promjena za sve vozače od 1. studenog: Ako ne želite platiti kaznu ovo je obavezno

Svjetla su obavezni koristiti i vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili, seagway i slično) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Biciklisti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Policija, stoga, vozače motornih vozila, poziva na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, a posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.