Hu-benedikt

Patrijarh Irinej: ‘Kod hrvatskih vlasti se pojavljuju početni znakovi pomirenja, treba prihvatiti svaku priliku’

Autor: dnevno

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u velikom intervjuu beogradskoj Politici povodom 25. obljetnice Oluje da se ‘rat ne može dobiti protjerivanjem i uništavanjem vlastitog naroda’ te je apelirao na hrvatsko državno i crkveno vodstvo, ali i na političke i duhovne vođe srpskog naroda, da ‘čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda’, prenosi Jutarnji list.

Izrazio je uvjerenje da je, kako je naveo, ‘euforija opijenosti zlom’ prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja.

„Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, da čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda“, rekao je Irinej.

Kako prenosi Tanjug, ocijenio je da je dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika.

„Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj“, rekao je patrijarh i naveo da u Europi jedino deseci sela na Banovini, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju.

„Mi se, ovdje u Srbiji, zalažemo i potičemo naše vlasti, da ispune sve razumne potrebe hrvatske manjine“, rekao je Irinej, dodajući da vjeruje da su to i za hrvatsku Vladu dostižni ciljevi i da srpski predstavnici trebaju s njima surađivati za dobrobit svih.

Luka Mišetić odgovorio Srbima: ‘Haški suci su složni – zločini tijekom i nakon Oluje nisu bili cilj, niti je postojala namjera’

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.