Epa

PAPA PISAO O STEPINCU I PATNJI KOJU JE DOŽIVIO: Pogledajte kroz što je prošao mučenik! Štitio je Božje stvari i ljudska prava

Autor: N.K

Papa emeritus Benedikt XVI. objavio je knjigu “Ljubav koja spašava”, a u kojoj su sadržani tekstovi posvećeni Božjoj ljubavi. Knjigu je izdala i splitska nakladnička kuća Verbum koja je između ostalog i predstavila knjigu zainteresiranoj javnosti. Jedno poglavlje posvećeno je i kardinalu Alojziju Stepincu.

“Ova je knjiga posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu”, istaknula je izvršna urednica Verbuma Lidija Piskač na online konferenciji za medije.


Podsjetila je kako je Joseph Ratzinger, dok je bio kardinal, u propovijedi u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu govorio o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja.

“Ratzinger ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je, usprkos tome što mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava”, rekla je Piskač.

Objasnila je kako je knjiga “Ljubav koja spašava” prijevod najnovijega talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladnička kuća Libreria Editrice Vaticana u suradnji s nakladničkom kućom Cantagalli u sklopu Ratzingerovih “Odabranih djela”.

„Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni”, rekla je Piskač.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu don Mladen Parlov je istaknuo kako knjiga “Ljubav koja spašava” ilustrira da Ratzingerova duhovnost nije apstraktna.

“U ovoj knjizi Ratzinger ulazi u bit, ali na način da njegova teologija postaje duhovnost, život. Nikada nije apstraktna, hladna, nego uvijek životna i usmjerena životu. Također, ulazi u srž objave Boga, koji se objavio kao ljubav, i to je ono što je papi Benediktu na srcu – približiti biblijskog Boga, Boga ljubavi koji dolazi čovjeku”, rekao je Parlov.

Direktor Verbuma Miro Radalj je podsjetio kako je ta nakladnička kuća i prije objavljivala Ratzingerove knjige koje su pobuđivale zanimanje hrvatskih čitatelja.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.