FOTO: Guliver image

Papa Franjo dao naslutiti da bi istospolni brakovi mogli dobiti blagoslov Vatikana

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Papa Franjo je sugerirao da bi mogli postojati načini da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući petorici konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog skupa na kojem su LGBTQ + katolici na dnevnom redu.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo koje je Franjo napisao kardinalima 11. srpnja nakon što je dan ranije od njih primio popis od pet pitanja ili dubia.

U njemu Franjo sugerira da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako ne bi brkali blagoslov sa sakramentalnim brakom.

New Ways, koje zagovara LGBTQ+ katolike, reklo je da pismo “značajno unapređuje” napore da LGBTQ+ katolici budu dobrodošli u crkvi.

Foto: Guliver Image / Guglielmo Mangiapane/ REUTERS

Preokret pape Franje u odnosu na stav Vatikana o istospolnim brakovima

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Ali Franjo je izrazio potporu građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Europe blagoslivljaju istospolne zajednice bez osude Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana. U objašnjenju iz 2021., Kongregacija za doktrinu vjere rekla je da crkva ne može blagosloviti homoseksualne zajednice jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.

Franjo je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati suci “koji samo niječu, odbacuju i isključuju”.
Papa Franjo transrodnoj osobi: ‘Bog nas voli onakve kakvi jesmo’

Blagoslov, ali ne sakramentalni brak

“Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka”, napisao je. „Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje.“
Rekao je da postoje situacije koje objektivno “moralno nisu prihvatljive”, ali ista “pastoralna ljubav” zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja “jer život Crkve teče kanalima izvan normi. ”.

Ukrajinci bijesni na papu: ‘Zamislite da je Srbima ’91. poručio da čuvaju svetosavsko naslijeđe’

Francis DeBernardo, izvršni direktor New Ways-a, pozdravio je papinu otvorenost.

“Dopuštenje pastoralnim ministrima da blagoslivljaju istospolne parove implicira da crkva doista priznaje da sveta ljubav može postojati između istospolnih parova, a ljubav tih parova odražava Božju ljubav”, rekao je DeBernardo u izjavi. “Ta priznanja, iako nisu u potpunosti ono što bi LGBTQ+ katolici željeli, ogroman su napredak prema potpunijoj i sveobuhvatnijoj jednakosti.”

Petorica kardinala od pape tražili dogovore

Petorica kardinala, svi konzervativni prelati iz Europe, Azije, Afrike i Amerike, pozvali su Franju da potvrdi crkveno učenje o homoseksualcima, ređenju žena, autoritetu pape i drugim pitanjima u svom pismu.

Materijal su objavili dva dana prije početka velike trotjedne sinode u Vatikanu na kojoj su LGBTQ+ katolici i njihovo mjesto u crkvi na dnevnom redu.

Potpisnici su bili neki od Franjinih najglasnijih kritičara, svi u mirovini i iz više doktrinarne generacije kardinala koje su imenovali sveti Ivan Pavao II. ili papa Benedikt XVI.

Bili su to Walter Brandmueller iz Njemačke, bivši vatikanski povjesničar; Raymond Burke iz SAD-a, kojeg je Franjo smijenio s mjesta predsjednika Vrhovnog suda Vatikana; Juan Sandoval iz Meksika, umirovljeni nadbiskup Guadalajare; Robert Sarah iz Gvineje, umirovljeni voditelj liturgijskog ureda Vatikana; i Joseph Zen, umirovljeni nadbiskup Hong Konga.

Papa Franjo izjavom razljutio Ukrajince, Kremlj oduševljen: Vatikan tvrdi da nije tako mislio

Brandmueller i Burke bili su među četvoricom potpisnika prethodnog kruga dubia Franji 2016. nakon njegovog kontroverznog otvaranja da dopusti rastavljenim i civilno ponovno vjenčanim parovima da primaju pričest. Tada su kardinali bili zabrinuti da Franjin stav krši crkveni nauk o nerazrješivosti braka. Franjo nikada nije odgovorio na njihova pitanja, a dvojica njihovih supotpisnika naknadno su umrla.

Franjo je ovaj put odgovorio. Kardinali nisu objavili njegov odgovor, ali su ga očito smatrali toliko nezadovoljavajućim da su preformulirali svojih pet pitanja, ponovno mu ih predali i zamolili ga da jednostavno odgovori s da ili ne. Kad nije, kardinali su odlučili tekstove objaviti i vjernicima izdati “obavijest” upozorenja.

Vatikanski ured za doktrinu objavio im je njegov odgovor nekoliko sati kasnije, ali bez njegova uvoda u kojemu je pozvao kardinale da se ne boje sinode, piše Guardian.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.