Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘VIŠE DAJE TKO BRZO DAJE’, PAO DOGOVOR SA SINDIKATIMA! Plenković otkrio: Plaće državnim i javnim službenicima rastu, evo koliko

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Završen je sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Plenković je dao izjavu nakon sastanka i otkrio što je dogovoreno.

“Odlučili smo dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama. To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika”, rekao je Andrej Plenković.

Plaće rastu, regres ide svima

Dodao je da to treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika kao i da bi zakon trebao stupiti na snagu do 1. siječnja te da bi se donijele dvije različite uredbe, jedna za javne službenike, druga za državne službenike.

“Zaključili smo da se moramo voditi krilaticom: ‘Bis dat, qui cito dat’ – više daje tko brzo daje. Ovo nije davanje nego dogovor da ćemo ovim odlukama obuhvatiti 219 tisuća zaposlenika”, rekao je premijer te nastavio s pojašnjenjem kome i koliko rastu plaće.

“Odlučili smo zajedničkim dogovorom obuhvatiti 219 tisuća službenika u javnim i državnim službama, porasla bi plaća za 100 eura onima koji u državnim i javnim službama imaju najmanje plaće, za 80 eura onima koji imaju koeficijente do 1,523 i za 60 eura 1,530 do 1.867. Tu je 219 tisuća ljudi u sustavu državne i javne službe, tako bismo im pomogli da se nose s ekonomskim izazovima. Zajedničkim dogovorom ova odluka bi se primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju. Pričali smo i o pitanju regresa. Odluka Ustavnog suda se dogodila danas, ne slažu se s razlikom između članova sindikata i ostalih zaposlenika. Gospođa Šprem je predložila da se regres od 300 eura primjenjuje na sve. Regres za godišnje odmore bit će 300 eura za sve, plaće će biti povećane za 180 odnosno 60 eura za 219 tisuća ljudi. Bit će obuhvaćeni i pravosudni službenici, napravili smo veliki korak unaprijed”, rekao je premijer. 




Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici. Plenković je istaknuo da smatra da je ovo velik korak naprijed, no podsjetio je na vanjske okolnosti koje utječu na ekonomiju.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da se tu nije radilo o ‘ponudi koju nisu mogli odbiti’.

“To je rezultat dogovora, premijer je bio involviran za pregovore za temeljni kolektivni ugovor, prije dva tjedna je imao priliku sam čuti što tražimo. Mislim da je uvidio da trebamo naći jedinstveno rješenje. Ovo nije ponuda premijera koju je teško odbiti”, rekla je i dodala da ne zna hoće li se prekinuti štrajk na sudovima, no smatra da ga u obrazovanju neće biti.




“Ne znam što će biti s štrajkom na sudovima, svi iz sustava obrazovanja su obuhvaćeni ovom odlukom, formalno gledajući, nema razloga za štrajk”, rekla je Šprem.

Premijer Plenković osvrnuo se na štrajk na sudovima.

“Ministar Malenica će danas voditi razgovor s predstavnicima sindikata službenika u pravosuđu. Po meni je ovo sveobuhvatno rješenje, ono je ozbiljno u smislu povećanja plaća. Povukli smo i ono na razini granskih ugovora i ono što bi se pregovaralo u devetom mjesecu u smislu osnovice, najveća vrijednost je što je ovo ulaganje u buduće plaće temeljem zakona o plaćama državnih i javnih službi”, rekao je.

“Godišnje je ovo povećanje oko 430 milijuna eura. A ove godine je oko 240 milijuna eura”, kaže Plenković i napominje da će oko 100.000 zaposlenih dobiti povećanje od 100 eura.

‘Nije zbog izbora i nismo se uplašili’

“Izbori nisu, uplašili se nismo. Što se tiče novaca, moramo pogledati realnost, a to je da je država unatoč svim krizama koje su naš zadesile, našla načina da pomogne građanima”, rekao je premijer odgovarajući na pitanje je li se zbog dolaska izbora uplašio općeg štrajka.

“Spremačice, domari, kuhari, oni sa srednjom stručnom spremom, plaća će im rasti 18 do 20 posto ovom odlukom Vlade”, rekla je Šprem. “Ovakav sporazum je održiv i prvi put nismo čuli da nema novca. Dogovoreno će biti ugrađeno u zakon tako da ovo nije privremeno, nego trajno rješenje. Postat će dio uredbe o koeficijentima, a osnovica je druga priča”, dodala je.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.