Panika je izazvana namjerno, PBZ gubi franšizu, ali OVO je najvažnije pitanje!

Autor: Mia Mitrović

American Express ostat će u Hrvatskoj, no niti jedna banka neće imati pravo na franšizu. I Amex ćete vjerojatno, poput kartice Payoneer, moći naručiti direktno iz SAD-a, ali zastupnik za Hrvatsku neće postojati, kako i piše u objavi na Amexovim službenim web stranicama.

Pitanje svih pitanja je kako će u novom poslovnom modelu biti vrednovan kreditni rejting. Iluzorno bi bilo za očekivati da je Amerikancima u interesu dozvoljavati Hrvatima odveć velike kreditne limite pa će iz tog razloga brojni korisnici vjerojatno ostati u PBZ-u zbog povoljnijih uvjeta.

“U svijetu 70-ih ili 80-ih godina bilo je potrebno da neka kompanija u zemlji u kojoj posluje ima svoje poslovnice i ljude na terenu. Danas, u visokoinformatičkom dobu za to više nema nikakve potrebe. Takvo poslovanje donosi samo nepotreban trošak i ovakav potez Amexa je logičan” govori nam jedan ugledni poduzetnik i dugogodišnji korisnik Amexa koji smatra krizno komuniciranje PBZ-a u slučaju Amex lošim i nedopustivim.

“Sramotno je da jedna ugledna banka poput PBZ-a danima obmanjuje klijente i javnost plasiranjem vijesti o odlasku American Expressa iz Europske unije. Svjesno su izazvali paniku jer im je u interesu da zadrže korisnike od kojih će mnogi, bez razmišljanja, prihvatiti zamjensku PBZ-ovu karticu. Korisnike će ionako zadržati ako im ponude bolje uvjete stoga ovakvo širenje panike lažnim vijestima nije bilo potrebno” smatra naš sugovornik.

Da Amex napušta ‘licencni’ model, dakle poslovanje s bankom zastupnikom u zemljama Europske unije, ali ne odlazi s tržišta Europske unije, potvrdili su nam i iz Hrvatske narodne banke.

“Hrvatska narodna banka zaprimila je 23. siječnja 2018. od strane društva PBZ Card d.o.o. službenu obavijest o odluci American Express Company da promijeni poslovni model pružanja usluge u Republici Hrvatskoj. Trenutno je American Express Company prisutan u Republici Hrvatskoj putem tzv. “licenčnog” modela, a korisnik licence je društvo PBZ Card d.o.o. U skladu s informacijama iz spomenute obavijesti, American Express Company donio je takvu poslovnu odluku na nivou cijele Europske unije” rekli su nam iz HNB-a.

HNB-u je, dakle stigla obavijest o mijenjanju poslovnog modela Amexa, ne o napuštanju Hrvatske i Europske unije.




“Iako je regulatorni okvir EU u području platnog prometa, donesen u posljednjih nekoliko godina, donio neke promjene u pravilima poslovanja pružatelja usluga izdavanja i prihvata kartica, kao i poslovanja kartičnih mreža (Visa, Master, American, Diners), Hrvatska narodna banka ne može ulaziti u razloge koji su doveli do takve odluke American Express Company niti može prejudicirati poslovne odluke drugih kartičnih mreža” upozorili su.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.