Foto: Saborska TV

PALA SVAĐA U SABORU! HDZ-ovci ‘piknuli’, žestoko im se vratilo: ‘Zna se tko je držao štangu Bandiću u kriminalu’, Jandroković prijeti kaznama: ‘Namjerno i obijesno ste to radili’

Autor: M.P.

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o Zakonu o vodama te prijedlogu da imenuje troje članova Vijeća za elektroničke medije (VEM).

Izmjenama Zakona o vodama, koje je predložila Vlada, želi se poboljšati pristup vodi za ljudsku potrošnju za sve građane, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine. U te skupine ubrajaju se socijalno ugrožene osobe, stanovništvo koje živi u seoskim, brdsko-planinskim i prometno nepovezanim područjima, na otocima, izbjeglice, migranti, beskućnici.

Njima je otežano ili nemoguće osigurati pristup vodi putem sustava javne vodoopskrbe, pa se zakonskim izmjenama to se želi promijeniti, primjerice pokretnom isporukom vode autocisternama i vodonoscima, postavljanjem javnih slavina na trgove, ulice itd. Izmjenama se uvodi obveza provođenja procjene rizika za područja sliva vodozahvata vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Za procjenu su nadležne Hrvatske vode i Institut za vode „Josip Juraj Strossmayer“. Krajnji rok za prvu procjenu rizika je do 12. srpnja 2027. godine.

Radi smanjenja gubitaka na prihvatljivu razinu, uvodi se i obveza provedbe procjene gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe. Dužni su je provoditi vodovodi koji dnevno isporučuju najmanje 10.000 metara kubnih vode ili opskrbljuju najmanje 50.000 ljudi, što znači oko petina njih.

Bulj tražio stanku: Ovo je visoka korupcija!

Prije početka rasprave zahtjev za stankom tražio je Mostovac Miro Bulj.

“Pravo na vodu je osnovno ljudsko pravo, U Saboru su izglasali da će lokalni vodovodi plaćati pravo služnosti kao i teleoperateri koji imaju najveću dobit u Hrvatskoj. Time ste ugrozili lokalne vodovode, ugrožavate pravo na vodu, osnovno ljudsko pravo. Zato je Sinj Ustavnom sudu predao tužbu, no oni kažu da se to može tretirati nezakonitom državnom potporom. Zamislite. Ti vodovodi će se ugasiti, težite privatizaciji vodovoda. Umjesto da izmijenite Zakon o Hrvatskim cestama. Ovo je visoka korupcija i pogodovanje teleopreaterima”, rekao je Bulj.

Anku Mrak Taritaš (Glas) zanima zašto predlagatelj u zakonu nije vodio računa o nizu stvari.




“Nema dvojbe da je izuzetno važno da sva kućanstva imaju vodu, to je osnovno ljudsko pravo. U zakonu imamo niz stvari o kojima predlagatelj nije vodio računa, niz obveza prebacujemo na jedinice lokalne samouprave, oni će sad opet provjeravati tko ima vodu, tko nema. Imamo zadnji popis stanovništva koji je popisao tko ima vodu, tko nema. I sad nakon svega radite prijedlog Zakona da idemo ispočetka skupljati podatke, opteretiti jedinice lokalne samouprave. Zašto?”, pita se zastupnica.

Vesna Vučemilović u ime Hrvatskih suverenista kaže da smo pri vrhu u Europi po količinama pitke vode, ali ju građani skupo plaćaju.

“A bit će i skuplje. Mi ovim izmjenama pokušavamo nešto jer to traži EU od nas, 94 posto stanovništva već ima pristup vodi, 86 posto je priključeno na vodoopskrbnu mrežu. Svake godine ulažemo milijarde i onda kroz te silne aglomeracije dolazimo do zadnje kuće u zadnjem selu gdje više nitko ne živi. 50 posto vode nam prosječno odlazi, širenjem mreže povećavamo gubitke, oni koji nisu iselili svaki dan plaćaju sve skuplje”.




Svađa oko cijena vode u Zagrebu: Znamo tko je držao štangu Bandiću u kriminalnim radnjama

Državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva Marijo Šiljeg predstavio je prijedlog Zakona o vodama, nakon čega je Bulj tražio povredu poslovnika.

“Omalovažavate hrvatski narod, Zakonom o cestama gazite vodovode, dajete tržišnu cijenu vodovodima, onaj tko je samo dužan ispostaviti vodu”, rekao je.

Na to se javio HDZ-ov Josip Borić.

“U glavnom gradu podižu se cijene komunalnih usluga, navodi se da će porasti i cijena vode, mislim da to nije u skladu s onima što želi vlada”, rekao je, a državni tajnik se složio.

“Neugodno smo iznenađeni, kao resorno Ministarstvo, porastom cijene vode, Grad Zagreb je ostao pri poskupljenju vode za piće iako u ovom trenutku zbog prolongiranja odredbe Vlade nije bilo razloga za povećanje cijena vode”, rekao je Šiljeg.

Na to je reagirala Urša Gamulin Raukar (Možemo!) koja se osjećala prozvanom. Tražila je povredu poslovnika, što će je kasnije koštati Jandrokovićeve packe.

“Vrijeđanje i omalovažavanje zdravog razuma, u Zagrebu voda nije poskupjela 10 godina, zna se tko je držao štangu Bandiću u nemoralnim i kriminalnim radnjama”.

“Nemojte se zahvaljivati na opomeni, namjerno i obijesno ste prekršili poslovnik jer zloupotrebljavate povredu poslovnika, davat ću dvije li tri opomene ako ćete to raditi, imam to pravo”, rekao je Jandroković.

Zatim se opet javio Bulj.

“Lokalni vodovodi dostavljaju vodu kućanstvima, to je osnovno ljudsko pravo, činjenica je da ti vodovodi temeljem prigovora teleoperater ceste Europskoj komisiji, Oleg Butković je potrčao i u isti koš strpali su teleoperatere i vodovode, a vodovodi nisu profitabilne tvrtke”.

Državni tajnik Šiljeg dodao je i da rješavaju probleme ‘krađe vode’.

“Postoji dio vode koji isporučitelj ne prihoduje, mogu reći da u je u situaciji s Državnim inspektoratom taj iznos sve manji, vjerujemo da će ta problematika iščeznuti u skoroj budućnosti”.

O koncesiji na vodu

Zastupnica Nataša Tramišak pitala je koliko imamo koncesionara trenutno i kolike količine vode se zahvaćaju koncesijom.

“Obilujemo kvalitetnim zalihama pitke vode, bitno je istaknuti da su podzemni izvor vode naš dominantan izvor, što se tiče koncesioniranja flaširane vode, od ukupne količine vode je oko 0,12 posto od ukupno crpljene vode je pod koncesijom i flaširanjem”, odgovorio je državni tajnik Šiljeg.

Bulj mahao bočicom

“Pozivam sve gradonačelnike sve građane, zaustavimo trpanje vodovoda u isti koš s teleoperaterima, to je pogodovanje privatnih interesa, građani će izgubiti pravo na pitku vodu po ovoj cijenu. Neću kao gradonačelnik dozvoliti, dignite se protiv ovoga, pozivam onoga Butkovića da hitno izmjeni zakon”, vikao je Bulj i mahao bočicom vode.

Foto: Saborska TV

Mostovac Marin Miletić podijelio je vrijeme s Buljem u raspravi po klubovima zastupnika.

“Mi danas pričamo o vodi, Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića i njegovih šumara, lovaca i lugara donosi Zakon kojem je cilj uništiti javne vodovode”.

Dretar: Podsjeća me na psihijatrijsku ustanovu

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta govorio je u gubitku vode iz sustava.

“Doslovno da se čovjek naježi. tko organizira takav sustav, tko sebe može nazvati bilo kakvim šefom sa sustavom u kojem gubi pola vode. Zamislite da imate doma rupu u cijevi i da curi voda, pa išli bi ti popraviti. Ne, od nas se traži da mirno dignemo ruku i nastavimo s ovom politikom. Nikom ništa, pola vode iz sustava iscuri natrag u zemlju. Plaćamo naknadu za korištenje voda, za zaštitu voda. Podsjeća me na psihijatrijsku ustanovu, da tu sad skinemo krov, pada kiša, a mi se pravimo da se ništa ne događa. Saznali smo da će nam poskupjeti voda jer se, što točno? Zaprepašćujuća je mirnoća s kojom promatramo rupu u sustavu, pola vode curi u zemlju i mi se pravimo da je to normalno!”, rekao je Dretar.

Rupe na vodovodnom sustavu ukazuju na rupe u našem razmišljanju, dodao je Dretar.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.