fbpx
Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

PALA ODLUKA O USTAVNOSTI COVID POTVRDA! Šeparović: ‘Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje i morat će ubuduće obrazložiti svaku odluku koju donese’

Autor: Daniel Radman

Na Ustavnom sudu danas se raspravljalo o covid-potvrdama.

Na stručnom sastanku raspravljalo se o ocjeni ustavnosti odluke o uspostavi digitalnog sustava covid potvrda i uvođenju covid potvrda kod prijama pacijenata u bolnicama te obveznom testiranju u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi, što znači da predmet rasprave nisu bile i covid potvrde u javnom sektoru.

Ustavni sud je velikom većinom odlučio da su covid-potvrde u skladu s Ustavom. Tri su glasa bila protiv. Odbijen je i prijedlog da Ustavni sud zastane s postupkom i konzultira Europski sud pod kojim uvjetima se EU covid-potvrde mogu koristiti mimo svrhe za koju su namijenjene Uredbom o EU covid-propusnicama.


Odluke Ustavnog suda objasnio je predsjednik Miroslav Šeparović.

‘Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje’

“Što se tiče covid-potvrda, odlučili smo o sustavu covid-potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznoj testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Te mjere imaju zakonsko uporište i posvećene su zaštiti zdravlja ljudi, a prvenstveno najranjivijih skupina i zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo manje restriktivnih mjera od nje i nije imala prekomjerni teret za adresate, Mjera je razumna, temelji se na stručnim i znanstvenim radovima, prema tome, nema diskriminacije”, rekao je Šeparović.

Izdvojena mišljenja nije želio komentirati, rekavši kako nije običaj da predsjednik Ustavnog suda prepričava izdvojena mišljenja kolega.

Komentirajući najavu da Stožer mora objašnjavati svoje odluke, Šeparović je rekao da će to ubuduće biti lakše za Ustavni sud oko donošenja odluka jesu li neke mjere primjerene.

“To imamo ovlast tražiti i to nije sporno”, rekao je Šeparović.

“Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje, jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda to može uvesti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao”, rekao je Šeparović.
‘Namjerno nismo htjeli donositi odluke dok su se prikupljali potpisi za referendum’

“Što se tiče covid potvrda odlučili smo o sustavu covid potvrda i odlučili smo se za sigurnosne mjere obveznog testiranja u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Te su mjere namijenjene zaštiti zdravlja osjetljivih skupina. Mjera je razumna, temelji se na stručnim radovima. Dakle, nema diskriminacije, nema obveznog cijepljenja”, rekao je.

Dodao je da današnja odluka nema veze s referendumom te da on ide bez obzira na ovo.

“Namjerno nismo htjeli donositi odluke dok su se prikupljali potpisi za referendum”, rekao je Šeparović.
“Situacija je dosta složena. Postoje razni prijepori, dolaze novi sojevi. Mi smo ocijenili da je sada vrijeme da se zaoštri to pitanje kako bi javnost bila upoznata i kako bismo detaljno obrazložili razmjernosti. Nove okolnosti iziskuju transparentnost, pa Ustavni sud od Stožera traži očitovanja”, objasnio je.

‘Ustavni sud je samostalan’

Obvezno cijepljenje Stožer ne može uvesti, već Sabor, i to zakonom, koji bi potom Ustavni sud ocijenio.

Na pitanje što misli mislite o optužbama Milanovića i prejudiciranju odluka Ustavnog suda, Šeparović je odgovorio:

“Te izjave nemaju nikakav utjecaj na rad Ustavnog suda. Ja razumijem političke ocjene, međutim, u takve prijepore neću ulaziti. To su sve političke borbe a ja garantiram da je Ustavni sud samostalan i da nije pod utjecajem niti vladajućih niti predsjednika i oporbe. Molio bih da se o nama sudi na temelju našim odluka, a ne na temelju političkih preferencija”, rekao je.

Dodao je i da su se pozivali na preporuke Vijeća Europe koja govori o zabrani diskriminacije oko cijepljenja.

“Rezolucija zbog svog autoriteta i važnosti ima svoju snagu i Ustavni sud je uvažava. Vodili smo se i odlukama Ustavnog suda u Njemačkoj, koji je najbolji Ustavni sud na svijetu, koji je odlučio da je čak i policijski sad nije dobar, kao i zabrana odlaska u školu”, rekao je Šeparović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.