PAKLENE JESENSKE TEMPERATURE: Prognostičari najavili toplinske udare! Pripremite se za plažu! Evo kakav će biti tjedan

Autor: Dnevno

Izuzetno topla zračna masa će se ovoga tjedna zadržavati nad većim dijelom istočne i središnje Europe i nad Balkanskim poluotokom.

Svjedočimo rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine, a meteorološki servis Severe Weather najavljuje još ekstremnije vremenske uvjete u ovom dijelu Europe do kraja tjedna. Naime, veći dio središnje istočne i jugoistočne Europe do kraja tjedna zahvatit će toplinski val kakav se ne pamti potkraj listopada.

Prognostički modeli potvrđuju dospijeće izuzetno tople zračne masu koja će se ovoga tjedna zadržavati nad većim dijelom istočne i središnje Europe i nad Balkanskim poluotokom. Temperature će pritom biti i do 10 stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine, a ponegdje će doseći čak 30 stupnjeva Celzijevih.

Severe Weather objavio je prognozu za južnu, jugoistočnu i srednju Europu do kraja tjedna. Prema toj prognozi, današnji dan je zbog prispjeća vrlo tople zračne mase u istočnu i središnju Europu izuzetno topao na cijelom području od Balkana do Baltika. Sutra će se greben tople zračne mase širiti i prema zapadu Europe donoseći toplo i stabilno vrijeme i na područje Alpa te dalje prema Francuskoj i Njemačkoj.

Slično će biti i u četvrtak. Ogromna topla zračna masa dominirat će nad istočnom i srednjom Europom te nad Balkanom. Ekstremna temperaturna anomalija razvijat će se u središnjoj Europi uz prodor tople zračne mase sa Sredozemlja koja će se širiti prema sjevernoj i zapadnoj Europi. U petak će temperaturna odstupanja od prosječnih u ovo doba godine biti najizraženija. U nekim dijelovima istočne i sjeveroistočne Europe temperature zraka bit će i do 15 stupnjeva više od prosjeka za kraj listopada.

Otprilike tako bit će i tijekom predstojećeg vikenda kada će topla zračna masa dominirati nad područjem Balkana i istočne središnje Europe. Ovaj toplinski val zahvatit će i Hrvatsku.




 

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.