Foto: Guliver Images

PAKAO U UKRAJINI, PUTIN UPRAVO DOLIO ULJA NA VATRU! Zelenskom se grlo stisnulo: Preklinje Europu, ‘zaslužili smo, to je naše svjetlo na kraju tunela’

Autor: N.K

Ratu u Ukrajini ne nazire se kraj. Žestoka borba za Donbas, jedan od glavnih ciljeva Rusije, traje već mjesecima. Pritom se događaju strahovita razaranja budući da se i jedna i druga vojska oslanjanju na tešku artiljeriju, osobito Rusi.

Njihov napredak je spor, ali mnogi analitičari se slažu kako je pad Donbasa neminovan. Ruske snage su navodno zauzele naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka južno od ukrajinskih gradova Lisičanska i Severodonjecka koji su posljednjih nekoliko tjedana žarište ruske ofenzive u regiji.

Vijest o tome objavio je ukrajinski stožer oružanih snaga dodajući da njihove snage nastavljaju braniti Severodonjeck i obližnja naselja.

Danas odluka o Ukrajini u EU

Dok granate padaju na gradove, Ukrajina se nada barem jednoj dobroj vijesti, a to je odluka o putu Ukrajine prema članstvu u EU.

Europski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine prema članstvu u EU-u jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošli tjedan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je razgovarao s 11 čelnika EU-a o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU-a podržati status kandidata Ukrajine. “Zaslužili smo”, poručio je okupljenima u Amsterdamu putem video veze. “To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela.

“Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda”, dodao je.




Ruski predsjednik zvecka Sarmatom

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je iznio zastrašujuću prijetnju. Ovoga je puta poručio da će do kraja godine rasporediti hipersonične projektile Sarmat, zbog napetosti s NATO-om. Ranije je najavio kako će do ovoga ponedjeljka aktivirati svoj hipersonični nuklearni raketni sustav Prometej, piše The Sun.

Inače, projektil poznat i pod imenom Sotona 2 može letjeti 17.700 kilometara, nositi 15 bojevih glava s potencijalom razaranja teritorija veličine Velike Britanije. Putin je ranije poručio da će Sarmat “natjerati one koji pokušavaju zaprijetiti Rusiji da dvaput razmisle”. Sad je, pak, poručio da je uspješno testiranje ovih raketa “velik i značajan događaj” za rusku obrambenu industriju.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.