PAD WALL STREETA: Bliži li nam se ‘smak’ svijeta ili je sve najobičniji clickbait? | Dnevno.hr

PAD WALL STREETA: Bliži li nam se ‘smak’ svijeta ili je sve najobičniji clickbait?

Autor:

Svijet je u ponedjeljak uvečer potresla vijest o značajnom padu američke burze. Većina medija plasirala ju je na naslovnicama uz vrišteću egidu ‘breaking’, ‘prijelomna vijest’, a procjene posljedica pada kreću se od ‘stiže najgora kriza u povijesti’ pa sve do tvrdnje da ovo što se trenutno događa na Wall Streetu nije ništa neuobičajeno te da su senzacionalistički medijski napisi, najobičniji clickbait. Među onima koji tako misle je investitor i poduzetnik Nenad Bakić, koji je na svom Facebook zidu napisao:
 “Nema sloma, uglavnom clickbait. Najprije pogledajte kretanje cijena zadnje tri godine i u dužem razdoblju, grafikoni niže. Narav cijena dionica je takva da su volatilne, ne kreću se linearno, a u zadnje vrijeme su imale (možda) najveći rast u povijesti. Zatim, računanje u BODOVIMA DJIA je besmisleno, i služi samo kao clickbait zapadnim medijima, a naši mnogi to ne shvaćaju pa ‘najveći pad u bovodima’ prevode kao ‘najveći pad’. Bodovi su relikt od prije 100 godina ali dobro dođu kao clickbait. Budući da burze eksponencijalno rastu, jasno je da svi pomaci u ‘bodovima’ sve veći iako su u postocima slični”, objašnjava Bakić.

 

“Kao što sam rekao, ‘run’ zadnjih godinu-dvije je bio jedan od najvećih, ako ne i najveći u povijesti. Normalno je da ne može stalno biti tako. No. time su – vjerovali ili ne – samo izbrisani dobici OVE godine, tj. prvih mjesec dana ove godine. Od 1980. (bez fantastične 2017.) dionice su globalno rasle u prosjeku 9% godišnje (nije šala)”, objašnjava dalje Bakić.

 

 “NAKON ovog pada, američke dionice su, mjereno (profesionalnim) indeksom S&P 500 (clickbait DJIA skoro isto) su u zadnjih 12 mjeseci u plusu oko 15%, a zadnje dvije godine 40%. I to bez dividendi (koje su valjda oko 2% godišnje). Zaista loše, zar ne? Ukupno dakle ne brinite i pogotovo ne nasjedajte na clickbait” , zaključio je na svome Facebook zidu Bakić.

S procjenom Nenada Bakića donekle se slaže i hrvatski ekonomist i sveučilišni profesor, Ljubo Jurčić koji također tvrdi da se ne događa ništa značajno jer ‘balon nije velik kao što je bio 2008. te da će stvar biti jasnija za nekih tjedan dana’. Razloga za zabrinutost imamo, misli Jurčić, jedino ako se problemi preliju u realnu ekonomiju.

“Ovo što se dogodilo, bilo je očekivano jer je, kao što pokazuju mjerenja, u posljednje vrijeme u SAD-u više rasla vrijednost papira nego realne imovine. Na primjer, ako imate tvornicu koja vrijedi 10 milijuna dolara, a njena vrijednost se poveća na 110, vrijednost dionica i papira, porasla bi na 200 milijuna. Sve su to spekulativne igre burzovnih mešetara koji kupuju dionice pa im cijene rastu bez da se povećava realna vrijednost. Na kraju , imamo ovu situaciju da ima više papira nego imovine i onda nastaje kriza”, objašnjava prof. Jurčić te dodaje kako je u pitanju ono što se u ekonomiji naziva balon.

“U SAD-u je balon velik jer je više rasla burza nego ekonomija. Međutim, mislim da neće značajnije padati od ovog. Do svega je došlo zbog burzovnih spekulacija. Američka je ekonomija na vrhuncu, nezaposlenost je ispod 3%”, govori.

“U makroekonomiji čest je slučaj da kada raste ekonomija i rastu plaće, ljudi prodaju papire i kupuju real estate, nekretnine jer one imaju realnu vrijednost, za razliku od dionica. Ima tu i puno psihologije…”, tvrdi Jurčić te napominje kako o veličini ovog problema nitko ne može govoriti sa stopostotnom sigurnošću jer razmjere zna samo američka Centralna banka i tim oko američkog predsjednika.

“Uoči zadnje velike svjetske krize 2008. koju sam predvidio, balon je bio značajno veći i zastrašujući od ovog. Radi se o normalnim ekonomskim ciklusima. Iako si Trump želi pripisati zasluge, rast američke ekonomije zasluga je prijašnjih politika”, govori te dodaje da je moguće i da uzrok današnjeg problema leži i u činjenici da je za vrijeme prošle krize u SAD-u tiskano 8 000 milijardi državnih obveznica kako bi se pokušalo ublažiti djelovanje recesije na ekonomiju.

“S njima se i dalje trguje s negativnim kamatama i tako one ruše tržište. Ako dođe do inflacije, povećat će discounte, a te obveznice su tiskane samo u namjeri da se ekonomija pokrije u vrijeme najžešće recesije 2008. i 2009.”, tvrdi Jurčić te demantira teoriju da je do pada na Wall Streetu došlo zbog pada Bitcoina.

“Bitcoin nije novac, nije valuta, to je čista spekulacija informatičara koji su umislili da su stvorili svoj novac. Pohlepa i nada je ono što pokreće ljude, a bitcoin im je ponudio oboje. Svima koji su u njega ulagali, slijedi ružno buđenje iz tog sna. Bitcoin nema pokriće i nije mogao utjecati na burzu jer u njega nije ulagao nitko osim nadobudnih klinaca”, kritičan je Jurčić.

“Razmjeri i razlozi ovoga pada bit će nam jasniji za tjedan dana. Trenutno su na gubitku samo burzovni špekulanti, no bit će zabrinjavajuće ako se prelije na realnu ekonomiju što je malo vjerojatno. Na Hrvatsku će sve ovo imati samo psihološki efekt jer ako padnu dionice velikih igrača to će utjecati i na cijenu hrvatskih dionica”, zaključuje Jurčić.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.