Foto: Pixabay/Ilustracija

PAD METEORA OBASJAO DALMACIJU: Astronomi ne žele otkriti gdje je točno pao, a tko ga nađe mogao bi se obogatiti

Autor: Andrej Jelušić

Dalmacija je svjedočila padu meteora koji se dogodio u noći s 22. na 23. veljače i to u 0:00:23 po lokalnom vremenu.

Kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u fazi prve četvrti. Analizom snimaka pokazalo se da je na područje Dalmacije pao meteorit.

Prema prvim rezultatima koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke sa četiri kamere (Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac – Općina Jelsa na otoku Hvaru) omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizišlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometra.

Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi na visini od 26 kilometara. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što odgovara kugli promjera oko 25 milimetara. Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa.

Foto: HAS

Na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala iz svemira koji najčešće u potpunosti izgori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad preživi i stigne do površine Zemlje kao što je to sada slučaj.

Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika, a preciznije podatke o mjestu pada mreža ne želi iznositi u javnosti kako ne bi prouzročili “meteorsku groznicu“ i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti.

U potragu za meteoritom će uskoro krenuti organizirana skupina članova hrvatskih astronomskih društava.




Više detalja je za RTL Danas otkrio je poznati astronom Korado Korlević. 

“Njegova veličina je bila veličine nogometne lopte, ali meteori se troše, pa sad smo došli na 100-tinjak grama. Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura do basnoslovnog iznosa, ako je jako rijetki materijal. Tako da će se i u komadićima razmjenjivati po institutima jer je njegova znanstvena vrijednost veća od one materijalne”, pojasnio je Korlević.

“Njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu”, pojasnio je Korlević proces otkrivanja meteora.




Potraga za meteorom malo kasni. “Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema. Ići će se ovaj vikend, dvojica s dronovima. Radit ćemo na daljinski, na neki način”, kazao je Korlević.

Pojasnio je koji su načini za prepoznati pravi meteorit.

“Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav”, pojasnio je Korlević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.