Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

‘PA DAJTE RIJEŠITE KLJUČNA PITANJA!’ Čović o Plenkovićevu ponašanju u BiH: ‘Dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka’

Autor: N.K

Premijer Andrej Plenković u posjeti je BiH, a uslijed velikih napetosti otišao je i u Sarajevo. Dao je potporu jedinstvenoj BiH i poručio svima kako je vrijeme da se probleme riješe.

O njegovom dolasku  za RTL je govorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kazao je kako premijerove riječi bude optimizam u svima i da bi ovaj posjet mogao potaknuti pozitivne promjene.

“Dajte riješite ključna pitanja”

“Drago mi je da smo imali prigodu ugostiti Plenkovića. Jednom riječju oslikati današnju situaciju bilo bi teško. Ona je krajnje složena, izazovna s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta, o tome se sve češće priča. Nije moglo biti bolje vrijeme za dolazak predsjednika Vlade RH kao članice EU i NATO saveza i posebne osobe koja ima utjecaj na ovaj prostor. Čini i se da dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka iz BiH kao što smo imali danas. Plenković je jasno kazao na zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH ‘dajte riješite ključna pitanja, elektivnog predstavljanja kolektivnog naroda, ugradite presudu suda u Strasbourgu, suda BiH i recite kako Hrvatska može pomoći na europskom putu i ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji’. Mislim da su sugovornici vrlo pozitivno reagirali na takve poruke koje su dobili predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda, kao i mi Hrvati”, kazao je Čović.

“Bez izbornog zakona ništa”

Naglasio je kako bez reforme izbornog zakona nema ništa.

“Do nje mora doći jer bez izmjene izbornog zakona nema preduvjeta za organizirati izbore iduće godine. Sjetite se koliko nam je trebalo vremena da organiziramo izbore u Mostaru. Ustavni sud je van snage stavio neke odredbe i sad ih treba u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Uvjeren sam da će razgovori koji će teći 4-5 dana od danas, s predstavnicima američke i europske administracije, naći dovoljno snage i mudrosti da napravimo kompromis i riješimo pitanje izbora kad je u pitanju Dom naroda i predsjedništvo, a iza toga je integracija izbornog procesa, tehničke izmjene izbornog zakona koje su nužde. Optimističan sam nakon današnje posjete, da možemo napraviti snažniji iskorak i riješiti taj posao u ovoj godini”, kazao je.

“BiH se ne može podijeliti mirnim putem”

Komentirao je i najave Dodika o odcjepljenju. Kaže kako se Dayton mora poštivati.




“Hrvati se zalažu da imamo legitimne predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH da se ne podcijeni uloga zakonodavne vlasti na razini entiteta i BiH i zajednički tražimo rješenja. Bez toga neće biti moguće normalno funkcioniranje BiH zbog izigravanja Ustava smo u ovakvoj političkoj situaciji. Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji trebaju definirati neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dayton. Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja. Podjela neće biti ali moramo tražiti rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH a i danas ste mogli čudi izjave dužnosnika RS da traže racionalnost u organiziranju vojske, razgovor oko toga pa tek zaključak da će povući drugi potez. Slično razmišljamo i kad su u pitanju druge reforme koje su nužne. Mi smo davno preuzeli paket obveza reformskih obaveza ka EU, zato što stoje se dešavaju ovakve stvari”, kazao je Čović.

“Dodik ne blefira”

Rekao je da Dodik sigurno ne blefira.

Na pitanje je li premijer Plenković u pravu kada je kazao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina, Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor.




“Zaključcima smo natjerali da sjednemo zajedno i riješimo da ne bi došli u situaciju da za 6 mjeseci analiziramo na drugačiji način odnose u BiH”, kazao je.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.