fbpx
Foto: Sasa Buric / CROPIX

OZBILJNO UPOZORENJE PEDIJATRICE! Ova liječnica je spasila život dječaka iz Gospića: ‘Ovo su znakovi meningitisa koje ne smijete ignorirati’

Autor: Dnevno.hr

Pedijatrica Lida Hibravi Kosić iz Opće bolnice Gospić jučer je brzom reakcijom spasila život 11-godišnjeg dječaka zatraživši helikopter koji ga je odveo u KBC Rijeku. Dječak je dobio bakterijski meningitis koji ako se na vrijeme ne reagira može biti fatalan u svega dva sata.

U razgovoru za RTL rekla je kako je otac doveo dječaka zbog visoke temperature i bolova u nogama.

“Naše medicinske sestre, koje nisu pedijatrijske struke, brzo su procijenile da je dječak ozbiljnije bolestan. Unatoč velikoj gužvi nisu dozvolile da čeka, odmah su ga uputile na pregled. Kolegica Rukavina, nakon što je postavila venski put i pregledala dječaka, pozvala je nas pedijatre. Do našeg dolaska, dječak je razvio glavobolju i počeo je kočiti vratom što je jasan znak meningitisa, ali razvijala su se i krvarenja na koži što je znak da je meningitis krenuo i prema sepsi”, objasnila je Hibravi Kosić istaknuvši kako su dječaku odmah dali antibiotike širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.


“S obzirom na veliku gužvu te da je dijete bilo potrebno što prije, u dva ili tri sata, dopremiti do klinike, odlučili smo dignuti helikopter i za pedijatriju na Kantridi”, rekla je.
Na pitanje bi li dječak preživio da se nije digao helikopter, rekla je da je teško to procijeniti jer je dječak dobio početnu terapiju koja ga je stabilizirala

“I dalje je bila potrebna daljnja obrada i intenzivan nadzor. U svakom slučaju brzi transport igralo je presudnu ulogu za dječaka”, rekla je dr. Lida Hibravi Kosić.

Liječnica je dala savjet na koje simptome roditelji trebaju žurno reagirati: “Ako je riječ o izrazito visokim temperaturama od 40 i više stupnjeva, ako se teško skida ili se uopće ne može skinuti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća ili ako se pojave znakovi krvarenja po koži jer to je već alarmantan znak.”

Što se tiče dječaka, koji se nalazi u bolnici na Kantridi na jedini intenzivnog liječenja, stabilno je i ako tako ostane do sutra ujutro, mogao bi biti prebačen na odjel gdje će ostati desetak dana. Svi se nadaju da će svoj 12-i rođendan, koji je za dva tjedna, dočekati kod kuće uz svojih četvero braće i sestara.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.