Foto: Screenshot

Ozbiljno upozorenje, napad na hrvatskog povratnika u BiH: ‘Svjedoci smo tome svaki dan’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Ilija Cvitanović ustvrdio je danas, komentirajući tvrdnje domaćih političara o postojanju takvih sigurnosnih prijetnji, kako u BiH nema kampova za paravojnu obuku, niti ćelija islamističkih terorista.

Cvitanović je tako u intervjuu za javni servis BHT1 rekao kako OSA pozorno nadzire stanje na terenu i do sada nije prikupila nikakve dokaze o utemeljenosti tvrdnji i optužbi koje razmjenjuju bošnjački i srpski političari. Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ranije je tvrdio kako u BiH trenutačno postoji između 100 i 120 “paradžemata”, odnosno zajednica muslimanskih vjernika koje djeluju izvan službenih struktura Islamske zajednice BiH i predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju.


Foto: Screenshot

Burne reakcije i novi val uzajamnih optužbi političara

Potom je ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio kako na teritoriju RS-a postoje kampovi za paravojnu obuku u kojoj sudjeluju i pripadnici policije tog entiteta, a obučavaju ih osobe iz Rusije. Te su tvrdnje potaknule burne reakcije i novi val uzajamnih optužbi političara koji jedni drugima predbacuju kreiranje ozračja straha i nesigurnosti u zemlji.

O tim je navodima vođena rasprava i na parlamentarnom povjerenstvu za nadzor nad OSA-om, a čelnik povjerenstva Cvitanović sada kaže kako nema dokaza ni za jednu od tvrdnji koje su iznosili ministar policije RS-a i ministar obrane BiH.

“OSA je vrlo ozbiljna institucija koja čuva sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i ona nema podatke koji bi ukazivali u ovom trenutku da postoje i kampovi i terorističke ćelije koje bi eventualno mogle izazvati neke terorističke napade u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Cvitanović, koji je ujedno predsjednik stranke HDZ 1990.

EUFOR se konačno oglasio o kampovima za paravojnu obuku u BiH
Učestali napadi na povratnike

On je kazao i da se BiH, unatoč brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima, može smatrati sigurnom zemljom, a na političare koji ovakve teme koriste kao povod za uzajamne svađe apelirao je da se suzdrže od izjava bez pokrića jer time samo pogoršavaju odnose među ljudima na terenu.

Cvitanović smatra kako su učestali napadi na povratnike, posebice na Hrvate i Bošnjake u RS-u, izravan rezultat takvog ponašanja političara, a podsjetio je na posljednji takav slučaj kada je kod Dervente u napadu šumokradica u listopadu teško ozlijeđen hrvatski povratnik Marko Mišić, koji je kasnije od posljedica tog napada umro u bolnici.
“To je sve produkt dizanja tenzija u javnosti, izazivanja tog jednog naboja među ljudima, gdje potpuno neodgovorno najodgovorniji ljudi dižu tenzije. Svjedoci smo tomu svaki dan”, kazao je Cvitanović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.