screenshot: HTV

Ovršni ustanak: ‘HZMO i Agencije za naplatu potraživanja i dalje ovršuju umirovljenike!’

Autor: Dnevno

Kakva je sudbina ovršenih i ovršnog zakona u gospodarskoj krizi nastaloj zbog epidemije koronavirusne bolesti u emisiji Zajedno za zdravlja HRT-a govorio je Danijel Galović, predsjednik udruge “Ovršni ustanak”.

Galović je izrazito skeptičan prema mjerama kako bi se u ovoj krizi pomoglo najugroženijim skupinama, odnosno blokiranima kojih je i prije ove korona krize bilo više od 250.000.

“Treba napomenuti da ovo nije kraj, nego početak dugog i teškog razdoblja za sve ovršene i blokirane građane. Neka se nitko ne zavarava da će se nešto poboljšati. Mjere koje je donijela Vlada, moratorij od tri mjeseca na otplatu kredita, ovrhe i blokade je sam okap u moru. Tada će velika količina ovrha pasti odjednom na leđa građana”, rekao je Galović.

Dodao je kako su tražili da se donese mjera moratorija na ovrhe na godinu dana.

“Tražili smo da se novac uplaćuje na naše zaštićene račune. Oni vrlo dobro znaju što rade, novac ide na naše glavne račune, a ne na naše zaštićene i tamo će se u jednom trenutku ponovno aktivirati. Javni bilježnici sada ne šalju ovrhe, ali ih uredno spremaju i u jednom trenutku će ih poslati, a hrvatski građani taj teret neće moći izdržati”, rekao je Galović.

Kada su se mjere aktivirale, deblokirali su se računi u okvirima Fine, no agencije za naplatu potraživanja i dalje uzimaju dugovanja s računa. O agencijama kaže da se oni u mjerama Vlade nigdje ne spominju i da ne postupaju po mjerama te da su ponovno izvan zakona.

“HZMO nije obuhvaćen zakonom i ovrhe koje se provode nad umirovljenicima i dalje se provode nesmetano jer ne potpadaju pod Finu. Agencije za naplatu potraživanja i dalje blokiraju i uzimaju 25% plaće građanima. Puna su usta našoj Vladi i cjelokupnoj javnosti brige za starije epidemije koronavirusne bolesti, no događa se licemjerje prema tim istim skupinama ljudi. HZMO i dalje ovršuje umirovljenike, kao i poslodavci koji su sklopili ugovore s agencijama za naplatu potraživanja”, rekao je Galović.




Još je jednom naglasio da su tražili moratorij na ovrhe od godinu dana.

KRENULA MASOVNA DEBLOKADA RAČUNA! Iz Fine za Dnevno potvrdili: Bankama poslano gotovo MILIJUN NALOGA




“Mi smo ne svojom voljom zaustavljeni u našem radu, privređivanju zbog odluke Vlade uslijed javnozdravstvene situacije. Onda molim da se cijeni javnozdravstvena situacija kakva je i da se donesu prave mjere koje će nešto napraviti”, rekao je.

Tvrdi da su lobiji prejaki i da su zato takvi ovršni zakoni, koji pašu agencijama za naplatu potraživanja i bankama.

Naveo je i primjere kako su Uskrsnice koje su uplaćene radnicima uredno skinute s računa zbog ovrhe telekoma jer one ne podliježu uplatama na zaštićeni račun. Rekao je da stižu ovrhe iz 2009. i 2010. godine, bilježnici ih niti ne pogledaju nego samo “lupaju” pečate. Također je rekao da su se neke ovrhe dogodile početkom mjeseca jer su se neki požurili s ovrhama prije Vladinih mjera.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.