Foto: Screenshot/France24/YouTube

Tajne tunela koje je izgradio Hamas: ‘Izazivaju užas, kao da sam vrag izlazi iz pakla’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Islamistička palestinska skupina Hamas izgradila je sofisticiranu mrežu vojnih tunela nakon što je preuzela kontrolu nad pojasom Gaze 2007. godine.

Sustav tunela razgranat je ispod mnogih mjesta i gradova u Gazi, kao što su Khan Yunis, Jabalia i izbjeglički kamp Shati.


Treći dan nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael, snage izraelske vojske žestoko su bombardirale Pojas Gaze koji su blokirali s kopna, mora i zraka, znajući da se pod zemljom nalazi labirint tunela kojim je i dalje moguće vršiti opskrbu hranom, vodom, gorivom i oružjem.

Razgranata tajna mreža tunela

Tuneli su također Hamasove ispostave, djelujući kao skladišta i ključni portali za palestinsku oružanu skupinu. Kako piše Al Jazeera, pojavili su se neprovjereni izvještaji da je izraelska vojska u ponedjeljak gađala tunele u sjeverozapadnoj Gazi postavljanjem moćne vrste bombe poznate kao razbijači bunkera.

O misterioznim tunelima koje je izgradio Hamas već se dugo piše, no o njima se i dalje ne zna mnogo. Naime, tijekom napada Izraela na Pojas Gaze 2021. godine, ciljevi su bili i goleme podzemne mreže.

Kako je tada pisao Washington Post, 160 zrakoplova napalo je više od 150 podzemnih ciljeva u sjevernom Pojasu Gaze, sa središtem u Beit Lahiji, s ciljem ozbiljnog oštećenja opsežne mreže nazvane “metro” koju koristi Hamas.

“Napali smo ciljeve pod zemljom”, rekao je tada Netanyahu. “Hamas je mislio da se tamo može sakriti. Tu se nije moglo sakriti. Visoki dužnosnici Hamasa misle da nam mogu izbjeći iz ruku. Ne mogu pobjeći.”

Izraelske tvrdnje o tunelima koje su iskopali palestinski militanti često se pojavljuju u sukobima u Gazi. Za razliku od palestinskih raketa, koje nakon ispaljivanja ostavljaju jasne dokaze svog postojanja, novinarima može biti teško provjeriti neke detalje skrivenih, podzemnih sustava i njihovu tajnu upotrebu.
Stižu stravični detalji pokolja u izraelskom kibucu: ‘Ovo nisam vidio u 40 godina službe’

Hamas tvrdi da su tuneli obrambeni

Međutim, čelnici Hamasa potvrdili su postojanje tunela u intervjuima sa zapadnim novinarima, opisujući ih kao “inovaciju”, ali inzistirajući na tome da su uglavnom obrambeni, sugerirajući da čak i kad ih izraelske snage unište, njih ima mnogo više.

Izraelska vojska vodila je novinare u obilaske tunela koje je pronašla i zauzela, pokazujući ih kao iznenađujuće sofisticirane strukture s betonskim zidovima, strujom i kolicima, a nekim novinarima su i militanti pokazali operativne tunele.

Tuneli su se prvi put pojavili u Gazi kao odgovor na izraelsku blokadu uvedenu nakon što je Hamas preuzeo vlast. U početku su korišteni za krijumčarenje robe u enklavu i označavali su nedopušteno poduzetništvo, a ne militarizam.
No, ubrzo su korišteni u druge svrhe. Godine 2006. Hamas je koristio tunel da uhvati izraelskog vojnika Gilada Shalita. Shalit je bio u zatočeništvu pet godina prije nego što je pušten u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika iz 2011. godine.

U ratu u Gazi 2014. Hamas je objavio videosnimke maskiranih militanata, koji su s automatskim oružjem i bacačima granata puzali iz rupe u zemlji, a izraelski dužnosnici rekli su da su vojnici upali u zasjedu od strane boraca koji su ‘izašli iz zemlje’.

Gaza je u stravičnoj opsadi, Palestinka opisala horor: Izrael nam je odsjekao struju i vodu, nema ni hrane

Izrael sumnja da postoji više od 1300 podzemnih tunela

Tijekom tog sukoba, izraelske snage su rekle da su otkrile militante Hamasa kako nose lisice i tablete za smirenje, očito s planovima da otmu Izraelce.

Tijekom sukoba 2014. godine uništeno je oko 30 tunela. Tada su izraelski dužnosnici rekli da je Hamas izgradio više od 1300 tunela od 2007. po cijeni od 1,25 milijardi dolara, preusmjeravajući sredstva koja su se mogla potrošiti na javnu infrastrukturu u Gazi.

‘Kao da sam vrag izlazi iz pakla’

Netanyahu je izrazio strah da bi se tuneli koristili za otmice ne samo vojnika, već i izraelskih civila.  Stručnjaci sugeriraju da je svrha tunela usaditi taj strah.

Gerard De Groot, profesor povijesti na Sveučilištu St Andrews koji piše o ratu i politici, jednom je opisao kako tuneli mogu “izazivati neobičan užas – kao da sam vrag izlazi iz pakla kako bi širio muke Zemljom.”

Dužnosnici Hamasa su se hvalili

Dužnosnici Hamasa hvalili su se razmjerima svoje mreže tunela, a zamjenik vođe Ismail Haniyeh tvrdio je 2016. da grupa ima dvostruko više tunela od komunističkih snaga koje su to koristile protiv američkih trupa u Vijetnamskom ratu.

To je možda pretjerivanje, ali oni koji su proučavali sustav sugeriraju da je složen.

U nedavnom radu, Rami Abu Zubaydah iz Egipatskog instituta za studije rekao je da su intervjui s militantima otkrili razne tunele koji se koriste iz strateških razloga, uključujući one koji se koriste za borbu, one u kojima se može okupiti vodstvo i druge u kojima se skladište rakete i oružje. Postoje i manji tuneli koji se koriste za brzi transport, napisao je Ahmad.

Izrael je smislio razne metode za borbu protiv tunela, uključujući izgradnju ambicioznog podzemnog zida koji je konačno dovršen nakon godina rada. Dužnosnici su odbili javno reći koliko je dubok zid.

Govoreći na marginama konferencije Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Washingtonu 2018., dužnosnik koji je vodio odjel za podzemno ratovanje tehnološke jedinice izraelske vojske rekao je novinarima da Izrael ima sofisticirane nove tehnike za pronalaženje tunela, ali je odbio ići u detalje.

Izrael ima nekoliko oružja koja mogu pogoditi pod zemljom, od kojih su mnoga izvorno razvijena za iranske bunkere.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.