Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ovo se u HDZ-u ne pamti, Slavonci najavljuju bojkot izbora: ‘Nema šanse da Plenković ovdje pobijedi’

Autor: Iva Međugorac

Možda osječko-baranjski župan Ivan Anušić u svojem kraju slovi za najutjecajnijeg HDZ-ovca pa i političara uopće, no to ne znači da premijer Andrej Plenković može spokojno očekivati parlamentarne izbore na razini cijele Slavonije, koja bi kako tvrde upućeni mogla biti presudna za osvajanje relativne pobjede na izborima za koje je Plenković već ušao u kampanju. Situacija u slavonskim izbornim jedinicama za HDZ-ovce je u najmanju ruku kompleksna.

Konkurencija u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji HDZ-ova je pozicija relativno stabilna te se tu mogu osloniti na svojeg imućnog zastupnika Peru Ćosića i župana Danijela Marušića, ali nije isključeno da se u kampanju za parlamentarne izbore uključi i dugogodišnji gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji bi mogao ugroziti poziciju predstavnika vladajuće stranke.

 

Na fotografiji: župan Danijel Marušić, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puaca, gradonačelnik Mirko Duspara.
Foto: Nenad Opacak / CROPIX

Situacija je u požeškom kraju poprilično kompleksna jer se HDZ tamo suočio s brojnim aferama vodećih kadrova od saborskog zastupika Frane Lucića sve do afere s nasilnim bivšim županom ili pak onih u kojima su se našli Vedran Neferović, Darko Puljašić i Mario Pilon. Od posljednjih unutarstranačkih izbora predsjednica Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije je Antonija Jozić, aktualna županica i bivša gradonačelnica Pleternice.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Treba reći kako je na posljednjim izborima snažan HDZ-ov adut za požeški kraj bio i ministar rada Josip Aladrović koji je spominjan i kao Plenkovićev nasljednik, no on je kao što je poznato politiku bio primoran napustiti zbog vlastite afere.

Osim Jozić u ovoj organizaciji stranke na poziciji potpredsjednika nalazi se načelnik Čaglina Dalibor Bardač, koji slovi za jednoga od najutjecajnijih HDZ-ovaca u ovome kraju, a tu je i potpredsjednik Luka Čirko koji se u medijima spominjao kao ALadrovićev prijatelj koji ga je u vrijeme njegova ministarskog mandata trebao savjetovati o EU fondovima, mada je riječ o mladiću koji je u to doba imao manje pet godina radnog iskustva. Čirko je prema pisanju Telegrama u Ministarstvo rada stigao na izričit zahtjev tadašnjeg ministra Aladrovića, a završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu gdje je magistrirao na temi cestovnog prometa.

Prije dolaska u Ministarstvo rada bio je zaposlen u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi te je radio i kao suradnik za upravljanje u projektima u Razvojnoj agenciji u Pleternici. Među utjecajne kadrove ovog ogranka vladajuće stranke spada i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji se spominjao radi toga što je iskoristio sredstva iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.
Na fotografiji: Vinko Kasana Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Radilo se o 371.975 bespovratnih kuna. Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji ni tu se HDZ  nema čime pohvaliti.

Kriza u Vukovarsko-srijemskom HDZ-u

Stranka tamo prolazi kroz krizu posljednjih nekoliko godina, još i prije nego što ju je napustio aktualni predsjednik DP-a, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Nakon Penave iz stranke je istupio cijeli niz kadrova, uključujući i nekadašnjeg dožupana Dabru, u međuvremenu je priveden župan Dekanić, a HDZ-ov najjači adut u ovome kraju jest aktualni i ne previše popularan ministar obrane Mario Banožić, kojega je javno zbog načina na koji vodi svoju organizaciju prozivao i stranački kolega Anušić.
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Da bi situacija u Slavoniji na nadolazećim izborima mogla biti neizvjesna potvrđuju i sami HDZ-ovci koji kažu da bi Plenkoviću baš u ovome kraju na naplatu mogle doći godine zanemarivanja ne samo lokalnih organizacija svoje stranke, već i generalno godine zanemarivanja Slavonije i stanovnika ovoga kraja koji je desetljećima bio vjeran HDZ-u bez da su išta dobili zauzvrat.

Plenković se još od 2016-te godine hvali svojim Projektom Slavonija, ali su se tim milijunima namijenjenim za oporavak ove regije okoristili uglavnom HDZ-ovi kapitalci i stranci bliski poduzetnici, a Slavonija i dalje slovi za jednu od najlošije razvijenih regioja u našoj zemlji što je tek jedan od razloga radi kojih se u ovom kraju sve otvorenije priča o bojkotu parlamentarnih izbora, ali i okretanju ka alternativnim opcijama kao što je primjerice upravo Domovinski pokret koji je posebno jak baš u ovoj regiji, osobito u Penavinoj vukovarskoj županiji u kojoj bi se HDZ mogao suočiti s problemima i zbog načina na koji su pristupili rješavanju situacije s afričkom svinjskom kugom, što izaziva nezadovoljstvo među brojnim poljoprivrednicima ovoga kraja.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nema šanse da HDZ u Slavoniji osvoji 16 mandata, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, objašnjava nam jedan HDZ-ovac te dodaje da su ljudi u njegovom kraju razočarani, ljuti i ogorčeni jer ih nakon iseljavanja i zanemarivanja sada pogađa i kuga, koja dovodi u pitanje opstanak slavonskih seljaka i slavonskog sela, što se smatra posljednjim udarcem na ovu regiju za koju politika nikada nije pokazivala previše interesa. Sada je na stanovnicima red da pokažu kako ni njih ne zanimaju oni koji za njih ne mare, kaže nam na koncu nezadovoljni Slavonac, najavljujući potop HDZ-a u svojem kraju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.