Foto: Facebook

Ovo nije prvi čudan nestanak djeteta u Srbiji: Slučaj dječaka Đorđeta užasno je jeziv

Autor: Dnevno.hr

Potraga za malenom Dankom Ilić ušla je u deveti dan, a prema najnovijim informacijama policija vjeruje da se dvogodišnja djevojčica nalazi s dvije žene u Austriji. No nitko i dalje ne zna kako je malena u par sekundi doslovno nestala s lica zemlje.

Prije njezina nestanka, Srbiju je potresao još jedan misteriozni slučaj koji pomalo nalikuje nestanku Danke. Desetogodišnji Đorđe Andrejić 22. srpnja 2010. godine otišao je s majkom Marinom u vrt, i nakon toga više ga nitko nikad nije vidio.

Žena je tog dana na stolu ostavila poruku “Otišli smo u vrt”, no kući se tog dana nisu vratili. Obitelj je obuzeo strah, a Marina se pojavila tek nakon dva dana, potpuno izbezumljena na seoskom putu. Rekla je tada da ne zna gdje joj je dijete, a onda je sa suprugom otišla prijaviti Đorđeov nestanak.

Foto: Screenshot

Šok za šokom

Na policiji njezine su izjave izazvale pomutnju pošto je prvo govorila da ne zna gdje joj je dijete, a onda da se izgubilo. Na koncu Marina je šokirala istražitelje, rekavši kako je ubila sina drškom motike i prekrila ga lišćem! No, dva mjeseca kasnije majka je povukla svoje priznanje jer je, tvrdila je, bila maltretirana tijekom ispitivanja.

Početkom studenoga 2010., uslijedio je novi šok – lovci su pronašli lubanju za koju se isprva mislilo da pripada nestalom dječaku. Prva DNK analiza, rađena na Biološkom institutu u Beogradu, pokazala je da pripada Đorđu. No, ni tu priča nije završila. Naime, nedugo zatim dodatnim analizama drugih stručnjaka utvrđeno je da je kompletan DNK iz lubanje uništen nakon što je isprana u izbjeljivaču.

Također, vještačenjem nisu utvrđene ozljede koje bi nastale da se sve odvilo onako kako je to ispričala majka. Nakon toga nije nije pronađena niti jedna druga kost ili ostatak nestalog dječaka.

2011. godine Marina je osuđena na 20 godina zatvora pred Višim sudom u Požarevcu, iako su ona, njezin odvjetnik i suprug uporno tvrdili da nije ubila sina.
Svoju bitku su nastavili, a nakon 703 dana iza rešetaka Marina je dočekala oslobađajuću presudu, donesenu u Beogradu zbog nedostatka dokaza.

Iz Austrije stigle vijesti o Danki, policija objavila nove fotografije: Vjeruje se da je to ona
Tužila državu

U obrazloženju oslobađajuće presude navodi se da je lubanja naknadno donesena na to mjesto. Za sud, okolnost da je više od tri mjeseca nakon nestanka Đorđa pronađena njegova lubanja, za sud nije bio dovoljan dokaz da ga je ubila majka. Govoreći o tom razdoblju, odvjetnik Andrejićeve je za Blic rekao da istraga nije dobro odrađena.

“Policija nije valjano obavila očevid. Slučajevi otete ili ubijene djece uvijek su pod budnim okom javnosti, zbog čega policija i tužiteljstvo rade pod velikim pritiskom. Vjerujem da je i ovdje tako bilo, s obzirom na to da je policija već u prvim danima istrage brutalno iznudila majčino priznanje, koje je zbog nedostatka tijela dječaka bilo nužno za podizanje optužnice”, rekao je odvjetnik Srbislav Stojanović.

Žena je zbog svega tužila državu i tražila 17 milijuna dinara odštete, no dobila je samo dva milijuna, što je njezin odvjetnik ocijenio ponižavajućim.

Marinin život nije bio lak ni kada je konačno izašla na slobodu. Njezin suprug je preminuo još tijekom njezine pravosudne agonije, stigma ubojice djeteta pratila ju je na svakom koraku, a njezina kćer je prekinula sve kontakte s njom i otišla živjeti s bakom.

Godinama kasnije, nakon smrti svekrve, Marina se pomirila s kćeri. U jednom od intervjua iz 2018. rekla je da se dobro slažu, a unuk joj je centar svijeta i razlog života.

Ni danas, 14 godina kasnije, misterij nestanka malog Đorđa nije riješen. Jedini pronađeni trag, lubanja, i dalje je u sudu u Požarevcu, a Marina i dalje tvrdi da to nije njen sin, te da se nada da će Đorđa moći zagrliti još jednom u životu…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.