Pixabay

OVO JE VELIKO! Bivši logoraš na važnoj poziciji u Europskom parlamentu!

Autor: M.V.

Izvjestiteljem socijalista u Europskom parlamentu za Strategiju EU-a za iskorištavanje potencijala energije iz obnovljivih izvora na moru, imenovan je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić , priopćeno je iz ureda zastupnika.

U istom priopćenju Matić se osvrće na odabir lokacija za projekte obnovljivih izvora na moru, ali i offshore izvore energije.


Što se tiče lokacija na projekte obnovljivih izvora na moru, govori kako u obzirn treba uzeti utjecaj istih na bioraznolikost i morske ekosustave, a sve poštivajući zakonodavstvo EU-a u području zaštite okoliša, ali i u skladu s integriranom pomorskom politikom.

Ističe se potom i kako se u ‘offshore’ vjetroelektranama proizvodi čista električna energija, koja je konkurentna i sve češće jeftinija od postojeće tehnologije koja se temelji na fosilnim gorivima, a Matić govori kako je jedan od najperspektivnijih načina za povećanje buduće proizvodnje električne energije u nadolazećim godinama, tako da se na cjenovno pristupačan način postignu europski ciljevi dekarbonizacije i očekivani rast potražnje za električnom energijom.

“Prednost Europe kao predvodnika u području energije iz obnovljivih izvora na moru temelji se na golemom potencijalu koje nude mora Europske unije, od Sjevernog i Baltičkog mora, preko Atlantskog oceana do Sredozemnog i Crnog mora, kao i mora koja okružuju najudaljenije regije EU-a te prekomorske zemlje i područja. Iskorištavanje tog tehnološkog i fizičkog potencijala ključno je ako Europa želi ostvariti svoje ciljeve smanjenja emisija ugljika za 2030. i postati klimatski neutralna do 2050”, navodi pa se osvrće na otoke.

“Otoci EU-a imaju velik potencijal u području energije mora i mogu imati važnu ulogu u razvoju energije na moru u Europskoj uniji. Pogodni su za testiranje i demonstraciju inovativnih tehnologija za proizvodnju električne energije na moru”, zaključuje.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.