fbpx
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

‘OVO JE U INTERESU DJECE’ Ministar Fuchs o samotestiranju učenika: ‘Tko želi lagati vjerojatno hoće. To je na njihovu sramotu’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu prije sjednice Vlade.

Odgovarao je na pitanja o najavljenom ukidanju izolacija i samotestiranju učenika.

Kaže, osnovni cilj je da se učenici vrate u škole. Ono koji su pozitivni, ostat će kod kuće, a ostali će biti na nastavi.


“Da bi djeca bila što manje na online nastavi. Radi se o ukidanju praktički samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze nego ukidanje samoizloacije u školama”, rekao je Fuchs.

‘Ovo je u interesu djece’

Kaže, primijenili su originalnu metodu te smatra da je dobra ideja da škole roditeljima dijele testove i da se djeca testiraju kod kuće te oni koji budu pozitivni ostanu kod kuće. Moguće je da netko bude potizivan i sredinom tjedna, onda učiteljica obavještava roditelje da se i ostali testiraju. Sve upute školama dat će Ministarstvo obrazovanja.

“Vjerujem da će svi u interesu djece… Tko želi lagati vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu”, rekao je i dodao kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošetno.

Još se ne zna kada se kreće s mjerom

Na pitanje hoće li biti raspisan natječaj za nabavu testova, ministar odgovara da se za to treba obratiti Robnim zalihama.

Iako se još ne zna kad će početi testiranja, roditelji će ponedjeljkom prije nastave testirati djecu i bilježiti rezultate. Što se tiče dječjih vrtića, Fuchs kaže:

“Nije da ih nema nigdje, ovo je opsežna operacija, u prvom koraku nismo mogli pokriti i vrtiće, s druge strane mislimo da je tu malo kompliciranija situacija. Idemo vidjeti hoće li ovo donijeti rezultate”, rekao je.
“Čitava operacija mogla bi koštati sedamdesetak milijuna kuna, a testovi, ovisno o cijeni, računali smo s ukupnom cifrom do 20 milijuna, no vjerujemo da će biti manje”, zaključio je ministar.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.