Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

Ovo je prošlo ispod radara: Spominjalo se masno kažnjavanje građana, stiže novi zakon

Autor: Dnevno.hr

Dosad je ova radnja bila dobrovoljna, brza i besplatna za građane Lijepe naše, no uskoro bi moglo doći do velike promjene. U javnost su tako procurile informacije kako bi svaki stanovnik Hrvatske morao državi prijaviti koje je vjere, koje je nacionalnosti, koji mu je materinji jezik, živi li u izvanbračnoj ili neformalnoj istospolnoj zajednici te koji su mu kontaktni podaci ili će morati platiti masnu kaznu. To će moći učiniti osobno, u Poreznoj upravi, ili izjavom koju će uputiti putem usluge e-Građani. Ono što je najnovije i vrlo važno jest da ako građanin to ne učini u zadanom roku ili eventualne promjene stanja ne prijavi u roku od 10 dana nakon što su nastupile, bit će kažnjen paprenom novčanom kaznom u iznosu od 660 do 2650 eura, tvrdio je u ponedjeljak Jutarnji list.

Naime, propisuje to prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, koji je Ministarstvo financija uputilo u e-Savjetovanje te u nedjelju, nakon desetak dana, zatvorilo javnu raspravu. Prošlo je sve u tišini iza zavjese, iako je riječ o odredbama koje otvaraju sumnju na ozbiljno zadiranje u osnovna ljudska prava i privatnost građana. Kad je riječ o vjeroispovijesti, o tom podatku ne ovisi ni jedno pravo ili obaveza koju građanin ima prema državi, pa bi taj podatak za državu morao biti irelevantan.

Foto: Ilustracija: Tonci Plazibat / CROPIX

Sve nas manje ima

Ipak, vrlo brzo nakon što je javnost upoznata s najavom kažnjavanja, stigla je reakcija iz Ministarstva financija: “Tim prijedlogom Zakona predlaže se ustroj registra na način da se podaci preuzimaju iz drugih službenih evidencija, a samo iznimno građani mogu dobrovoljno prijaviti određene podatke izjavom. Dakle, za te podatke nije propisana obveza dostave izjavom već građani to mogu učiniti ukoliko žele. Stoga, napominjemo kako se u slučaju nedostave podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati nikakva kazna.

Zaključno, napominjemo da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru”, kažu iz Ministarstva. Podsjećamo, oko samog popisa stanovništva godinama se vodi polemika i upozorava da nas je sve manje. Ono što je posebno problematično jest što se još jednom potvrdilo da imamo veliki nesrazmjer u broju stanovnika i građana koji imaju pravo glasa na izborima. Što se tiče posljednjeg velikog popisa, Dzavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti te etno-kulturalnim obilježjima stanovništva.

Prema Popisu 2021., Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48.17%) i 2.006.704 žene (51.83%). U odnosu na Popis 2011., broj stanovnika smanjio se za 413.056 osoba ili 9.64%. U posljednje vrijeme imamo i velik priljev stranih radnika koji polako postaju stanovnici Hrvatske.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.