fbpx
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

OVO JE PROFESOR OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: Pogledajte za što se tereti Borasovog emeritusa!

Autor: N.K

Već nekoliko dana traje afera vezana uz rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa. Po saznanju Telegrama ispostavilo se kako je Damir Boras znao za prijavu bivše studentice koja je svog nekadašnjeg profesora optužila za kontinuirano seksualno uznemiravanje, a da je unatoč tim saznanjima tom istom profesoru dodijelio počasno zvanje professor emeritus.

U međuvremenu su se javile još tri studentice Filozofskog fakulteta koje tvrde kako su imale vrlo slična iskustva te da su po opisima zlostavljanja u Telegramovom tekstu prepoznale o kome se radi. Nakon svega javila se i nekadašnja studentica iz Srbije koju je isti profesor navodno uznemirio prije 20 godina u šetnji Suboticom kada su tražili svoju grupu s kojom su se trebali sastati u obližnjem kafiću. Tvrdi da se zaustavio ispred nekog haustora, odnosno polumračnog prolaza. “Nagnuo se prema meni i rekao mi, toga se odlično i sada sjećam: kolegice, znate kako su ovakvi haustori interesantna arhitektonsko umjetnička mjesta, a vjerojatno iza postoji i neka veoma lijepa zgrada, hajde da pogledamo zajedno. U trenutku sam se trgnula i energično i bijesno se udaljila od njega. Rekla sam mu da istog momenta idem taksijem nazad na Palić i da mu ne padne na pamet približiti mi se ni milimetra više”, rekla je nekadašnja beogradska studentica. Tada je imala 23 godine i kako kaže kako je trauma za nju bila velika.

U međuvremenu se oglasio i rektor Boras koji je odlučio unatoč saznanjima o seksualnom uznemiravanju ne provesti istragu i promovirati profesora u počasno zvanje. “Nakon očitovanja Profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka”, izjavio je zagrebački rektor. Osim toga, studenticu je spekulirajući o njenim motivima optužio da laže.


Unatoč svemu tome, Sveučilište nije pokrenulo postupak kojim bi se cijeli slučaj raščistio, pa je Telegram odlučio objaviti ime i prezime profesora na čiji su račun ove optužbe stigle.

Riječ je profesoru s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Dragi Roksandiću koji se svim navodima nije želio očitovati. Profesor je 2018. godine otišao u mirovinu, a optužbe se odnose na događaje od prije 20 godina unazad. Najrecentniji slučaj odnosi se na godine netom prije njegova odlaska u mirovinu.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio je od 1990., kada je izabran za docenta na katedri za svjetsku povijest. Sedam godina kasnije postao je izvanredni profesor, 2003. redoviti, a 1. listopada 2000. imenovan je za pročelnikom Odsjeka za povijest i predstojnikom Zavoda za hrvatsku povijest.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.