Foto: Damjan Tadic / CROPIX

OVO JE PRAVI UZROK PUPOVČEVA PANIČARENJA! Milorad u problemu do grla, Penavu ne može očima vidjeti: ‘Žulja’ to i mladu Šimpragu

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Da je Milorad Pupovac kojim slučajem prije koju godinu znao što će ga dočekati nakon objave rezultata popisa stanovništva, vjerojatno se ne bi grčevito zalagao za njegovu provedbu. Sada kada postaje jasno da je broj Srba u Hrvatskoj u padu te da bi to moglo utjecati na njihova prava, ali i na izbor srpskih predstavnika u vlast na lokalnoj razini, Pupovac se ozbiljno zabrinuo jer ulazak predstavnika SDSS-a u gradska, županijska i općinska vijeća toj stranci osigurava novac te jamči izgradnju Pupovčeva utjecaja.

Stoga upućeni iz Vlade već sada prepričavaju pozadinu sukoba koji se u redovima vladajuće koalicije odvija otkako je objavljena ova važna statistika, koja je izazvala pomutnju i među katolicima. Upućeni svjedoče da je Pupovac spreman osporiti rezultate popisa, i to ponajviše zbog toga što će manjine u pojedinim sredinama izgubiti utjecaj u lokalnoj vlasti, pri čemu Pupovca najviše ‘žulja’ Vukovar u kojem je srpska nacionalna manjina spala na manje od trećine stanovništva, što je zakonski prag koji im je jamčio pravo na ravnopravnu službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Vukovarski problem

‘Žulja’ Vukovar i mladu SDSS-ovu potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu, koja govori o stečenim pravima koja se ne bi smjela ukidati, no izgleda da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na ovu statistiku koja se odnosi na njegov grad neće gledati prekriženih ruku pa je ovih dana otvoreno ušao u sukob s Pupovcem, koji je odbio javno komentirati rezultate popisa stanovništva dok ih ne analizira. Inače, prema rezultatima popisa stanovništva, u Vukovaru je 2011. godine živjelo 34,87 posto Srba, dok je prema posljednjem popisu utvrđeno da u tom gradu živi njih 29,73 posto, pri čemu gradonačelnik Penava odbacuje mogućnost iseljenja te proziva popisivače iz 2011. godine za lažne podatke i manipulaciju, što za premijera Plenkovića možda ne bi bio problem da se dobar dio HDZ-ovaca, pa i pojedini članovi Vlade nisu priklonili Penavinu stavu.

To bi moglo izazvati razdore u vladajućoj koaliciji koja je ionako već neko vrijeme na klimavim nogama, posebice otkako se Plenković oštro postavio prema optužnicama iz Srbije na račun hrvatskih generala i vojnih pilota, a koje se odnose na stradanja srpskih civila i djece nakon Oluje. To što Plenković za packe srpskog predsjednika Vučića koji ga naziva ustaškim premijerom ne želi ni čuti, Pupovca ljuti do te mjere da je, kako je sam svojedobno rekao, spreman izaći iz koalicije. Zato Plenković sada nakon objave podataka s popisa nastoji pronaći balans jer se vrlo skoro iz Vukovara od Penave, ali i od desnog krila HDZ-a, očekuju konkretni potezi i konkretni odgovori koji bi konačno trebali objasniti kakva točno prava Srbi u Vukovaru imaju i kakva bi se prava na njih trebala primjenjivati.

Niz se HDZ-ovaca u svojim tumačenjima ove situacije poziva na teze ustavnog stručnjaka s osječkog Pravnog fakulteta Mate Palića, koji je vrlo jasno argumentirao objavljene brojke i ono što one pravno gledano znače za Vukovar. “S obzirom na činjenicu da pravo na službenu upotrebu ravnopravnog jezika i pisma nacionalna manjina, pa tako i srpska, u gradu Vukovaru ima samo ako čini jednu trećinu ukupnog broja stanovnika neke jedinice lokalne samouprave, konkretno grada Vukovara, to znači da, otkad je službeno to objavio Državni zavod za statistiku, srpska nacionalna manjina više nema pravo koristiti se svojim jezikom i pismom na onaj način na koji je to imala pravo sve do objave službenih rezultata ovog novog popisa stanovništva”, objasnio je Palić na Novoj TV, a oglasio se i na svojem profilu na Facebooku.

“Odredba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz članka 12. st. 1 kaže da se pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma ostvaruje ako pripadnici nacionalnih manjina čine najmanje 1/3 stanovnika. To znači da se sve dvojezične/dvopismene ploče na ćirilici imaju ukloniti“, napisao je Palić na društvenim mrežama, i baš je na tome Penava spreman inzistirati vršeći pritisak na Plenkovića, kojega navodno pritišću i predstavnici desnog krila stranke predvođeni osječkim županom Ivanom Anušićem, koji ionako nikada nije bio sklon Plenkovićevoj suradnji sa SDSS-om te ju je više puta i javno kritizirao.

Inače, prema Palićevu tumačenju, brojke s ovog popisa stanovništva ne bi trebale imati utjecaja na lokalne izbore jer će pripadnici srpske manjine moći sudjelovati kao i dosad na lokalnim izborima te birati članove predstavničkih tijela i grada Vukovara, jednako kao svi njihovi sugrađani koji su etnički Hrvati, no kada su parlamentarni izbori u pitanju, tu je situacija znatno drugačija.




“Ovaj pad stanovništva koji je prisutan u RH, što pokazuju podaci koji su objektivni, dovodi u pitanje zakonitost provođenja svih budućih izbora zbog toga što je nejednak broj birača u različitim izbornim jedinicama u kojima se bira isti broj zastupnika.”

Neodlučni Šeparović

“Dakle, u deset izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika, a razlike između broja birača prelaze zakonsku granicu od plus minus pet posto, što u zbroju znači deset posto”, naveo je Palić, uzimajući za primjer četvrtu izbornu jedinicu koju čine dvije županije, a koja ima oko 20 posto manje birača nego deveta izborna jedinica u Dalmaciji, iz čega proizlazi da glasovi birača u jednom dijelu Slavonije vrijede više. I dok se HDZ-ovi desničari pozivaju na Palićeva tumačenja, premijera Plenkovića iz problema bi mogao izvući stav predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koji je, doduše, oprečan Ustavnom zakonu.

“Kada je riječ o pravima manjina, običaj je da se stečena prava ne diraju. Mi još nismo zaprimili službene podatke i ako bih dalje govorio o tome, utjecao bih, odnosno prejudicirao bih buduću odluku”, poručio je Šeparović u razgovoru, a dok se poruke nižu, u vladajućim redovima raste pritisak na premijera Plenkovića što od njegovih stranačkih kolega, što od desnog dijela oporbe, što od Pupovca koji uz ostalo zahtijeva reviziju ovih podataka koje će dugoročno vrlo vjerojatno okrenuti u svoju korist, šireći ponovno priču o obespravljenim Srbima koji su morali napustiti našu zemlju u potrazi za boljom i sigurnijom budućnošću.




Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.