Foto: YouTube

Ovo je najopasnije mjesto na Zemlji: Evakuacija im je postala svakodnevnica

Autor: I.G.

Stručnjaci upozoravaju na neizbježnost nove vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanes na Islandu, s mogućim otvaranjem nove pukotine unutar grada Grindavík u narednim danima, prema priopćenju Islandskog meteorološkog ureda (IMO).

Prema najnovijim informacijama, magma se ubrzano nakuplja ispod Svartsengija, s procijenjenih 7,6 milijuna kubičnih metara rastaljene stijene smještenih 4 kilometra sjeverno od Grindavíka. Ova količina magme približava se razinama koje su prethodno uzrokovale erupcije istog vulkana u prosincu 2023., 14. siječnja i 8. veljače ove godine.

“Ako pogledate večer prije prethodnih vulkanskih erupcija… vjerojatnost erupcije povećava se kada volumen dostigne 8 do 13 milijuna kubičnih metara,” napisali su predstavnici IMO-a. “Ako se nakupljanje magme nastavi na isti način, niža granica bit će dosegnuta sutra.”

Foto: Guliver Image/Hady Khandani

Česte evakuacije

U slučaju erupcije, upozoravaju predstavnici IMO-a, znakovi upozorenja vjerojatno će biti vrlo kratki. “Znakovi da magma dolazi do površine pojavili bi se u iznenadnoj, lokaliziranoj i intenzivnoj mikro seizmičkoj aktivnosti,” napisali su u priopćenju. “Nova erupcija mogla bi započeti s vrlo malo upozorenja, manje od 30 minuta.”

Podsjetimo, islandski ribarski grad Grindavik, koji se nalazi na poluotoku Reykjanes nedavno je bio evakuiran zbog nove vulkanske aktivnosti na tom području, prema lokalnim vlastima. To znači da svih 4000 stanovnika do ponedjeljka navečer treba napustiti grad, nakon čega će biti zabranjeno vratiti se u grad naredna tri tjedna. Područje u blizini aktivnog vulkana i dalje se smatra opasnim nakon potresa u studenome, uz povećan rizik od vulkanskih erupcija, procjenjuju stručnjaci za civilnu obranu.

PODMORSKI VULKAN U NAŠEM SUSJEDSTVU: Prije četiristo godina uništio je bajkoviti otok, a sada se magma opet nakuplja!
Nakon Božića došlo je do četvrte erupcije u tri godine blizu Grindavika, koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. Grad je već bio evakuiran zbog niza potresa tijekom ranijih tjedana koji su prouzročili veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama. Prije nekoliko dana, islandski mediji izvijestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim je u međuvremenu obustavljena, a radnik nije pronađen.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.